ГоловнаСвіт

"Талібан" анонсував весняний наступ

Таліби назвали виведення військ НАТО з Афганістану "поразкою і втечею" ворога.

"Талібан" анонсував весняний наступ
талибы (архив)

Афганський ісламістський рух "Талібан" оголосив про початок невдовзі щорічного "весняного наступу".

Про це повідомляє

Al Arabiya.

Початок кампанії заплановано на п'ятницю, 24 квітня. Згідно із заявою талібів, яку цитує агентство AFP, "основними цілями цих операцій будуть іноземні окупанти, їхні військові бази, чиновники маріонеткового режиму, службовці розвідки, МВС і Міноборони".

У тексті документа також оцінюють виведення основного контингенту НАТО: "Ворог, незважаючи на всю свою військову міць, зазнав поразки і був змушений утікати за межі країни, покинувши свої військові бази".

Зараз в Афганістані перебуває 10-тисячний корпус американських військ, а також 3 тисячі військовослужбовців країн НАТО. За планами США, до кінця 2015 року в країні повинні залишитися 5 тисяч американських військовослужбовців, а до кінця 2016-го з Афганістану підуть усі іноземні війська.

Наприкінці грудня 2014 року представник руху "Талібан" Забіхула Муджахід (Zabihullah Mujahid) оголосив про поразку США і їхніх союзників в Афганістані. За його словами, вони не домоглися "нічого суттєвого". З 2001 року в Афганістані загинули близько 3,5 тисячі іноземних військових, зокрема близько 2,2 тис. американців. Тільки за 2014-й було вбито 3,2 тис. місцевих громадян і 4,6 тис. афганських військових і поліцейських.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram