ГоловнаСвіт

США відправили до берегів Ємену авіаносець і ракетний крейсер

Жертвами авіаудару в єменській столиці стали 25 людей, близько 400 поранені.

США відправили до берегів Ємену авіаносець і ракетний крейсер
архив
Фото: digestweb.ru

США відправили до берегів Ємену авіаносець "Теодор Рузвельт" (USS Theodore Roosevelt) і ракетний крейсер "Нормандія" (USS Normandy) для проведення операцій гарантування безпеки на тлі військової операції проти шиїтських повстанців-хоуситів.

Про це повідомляє агентство UPI з посиланням на прес-реліз ВМС США.

"Мета цих операцій полягає в забезпеченні відкритості та безпеки життєво важливих морських шляхів у регіоні. США залишаються прихильними до своїх регіональних партнерів і до забезпечення безпеки в морі", - йдеться в прес-релізі.

При цьому прес-секретар Пентагону полковник Стів Воррен (Steve Warren) заявив, що немає завдання перехоплювати іранські судна, на борту яких може бути зброя для єменських повстанців.

За даними Associated Press, зараз у районі Аденської затоки дислоковано дев'ять американських бойових кораблів, у тому числі крейсери й есмінці.

Як повідомляє агентство Рейтер, у понеділок в столиці Ємену Сані жертвами авіаударів аравійської коаліції стали щонайменше 25 людей, близько 400 отримали поранення. Більшість постраждалих - жінки і діти. Мішенню були збройові склади в південній частині міста, які перебувають під контролем шиїтських бунтівників.

Хоусити не визнають минулотижневої резолюції Радбезу ООН, яка накладає заборону на постачання їм зброї та військового спорядження.

На тлі бойових дій в Ємені поглиблюється гуманітарна криза. За оцінками міжнародних організацій, допомоги потребують вже 16 млн осіб. Всесвітня продовольча програма, зокрема, сприяє єменцям, які залишаються в зоні конфлікту, а також тим, хто зумів утекти.

За прогнозами ООН, протягом найближчих місяців 130 тисяч єменців будуть змушені шукати притулку в Джибуті і Сомалі.

26 березня коаліція країн на чолі із Саудівською Аравією почала інтервенцію проти єменських бунтівників, щоб повернути до влади президента Абд Раббу Мансура Хаді, який покинув країну через наступ шиїтських повстанців-хоуситів. Влада Ірану, яку США звинувачують у підтримці хуоситів, виступила проти військової операції в Ємені і закликала до мирного врегулювання конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram