ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

"Ісламська держава" оголосила "Талібану" джихад

Лідер ІД образив засновника "Талібану"

"Ісламська держава" оголосила "Талібану" джихад
боевики ИГ (архив)
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) та афганського руху "Талібан" оголосили один одному священну війну (джихад).

Про це пише Khaama Press.

За словами шефа поліції афганської провінції Гільменд Набі Жан Муллахіла (Nabi Jan Mullahkhil), відповідні документи потрапили в розпорядження сил безпеки країни. На думку Муллахіла, нові угруповання, що протистоять талібам, з'являються в Афганістані за підтримки "якихось іноземних спецслужб", які домагаються зриву мирних переговорів між урядом країни та представниками "Талібану".

За даними видання The Oslo Times, конфлікт між двома терористичними організаціями почався після того, як лідер ІД Абу Бакр аль-Багдаді назвав муллу Мохаммада Омара - засновника "Талібану" - "дурнем і неписьменним воєначальником", який не заслуговує "ані духовної, ані політичної довіри". У відповідь лідер талібів заявив, що жоден член руху не стане під прапори "Ісламської держави", а прапори угруповання ніколи не з'являться на афганській землі.

Про сутички між бойовиками угруповань наразі не повідомлялося. При цьому 18 квітня у Джалалабаді (місто на сході Афганістану) стався теракт, жертвами якого стали 33 людини. Відповідальність за подію узяла на себе "Ісламська держава", у "Талібані" теракт засудили. При цьому восени 2014 року бойовики "Талібану" запропонували допомогу "Ісламській державі".

"Ісламська держава" (раніше "Ісламська держава Іраку та Леванту") - радикальне угруповання, створене у 2006 році в Іраку шляхом злиття кількох екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди". З 2013 року угруповання розірвало відносини з "Аль-Каїдою" і самостійно почало брати участь у громадянській війні у Сирії. Влітку 2014 року ІД встановила контроль над значними територіями Сирії та Іраку, а також проголосила там халіфат зі столицею в Мосулі. За деякими даними, восени 2014 року "Ісламська держава" уклала союз із "Аль-Каїдою".

Нагадаємо, у 1996-2001 рр. ісламістський рух "Талібан" правив Афганістаном. За роки існування так званого Ісламського емірату Афганістан "Талібан" узяв під свій контроль близько 90% території країни і витіснив опозиційний "Північний альянс" у прикордонну провінцію Бадахшан. У період правління ісламістів у країні діяли норми шаріату, однак після початку американської військової операції в Афганістані талібів усунули від влади. За різними даними, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, а кількість активних бойовиків організації оцінюється у 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram