ГоловнаСвіт

Китай має намір побудувати залізничний тунель під Еверестом

Влада КНР хоче з'єднати країну із сусіднім Непалом

Китай має намір побудувати залізничний тунель під Еверестом
архив

Влада Китаю розглядає можливість продовжити транстибетську залізницю і з'єднати країну із сусіднім Непалом.

Як пише The Guardian, ця магістраль може пройти під Еверестом (Джомолунгмою), для чого необхідно спорудити тунель під найвищою горою світу.

Експерт з питань залізничного транспорту Китайської академії наук Ван Меншу (Wang Mengshu) повідомив, що КНР на прохання Непалу вже почала підготовчі роботи з реалізації цього проекту, пише China Daily. Зараз між Китаєм і Непалом залізничне сполучення відсутнє.

"Лінію, імовірно, доведеться прокладати через Джомолунгму, і будівельникам, можливо, доведеться копати кілька дуже протяжних тунелів", - зазначив учений. Він додав, що через складну місцевість швидкість руху потягів на магістралі буде обмежена 120 кілометрами на годину.

Минулого десятиліття побудували Цінхай-Тибетську залізницю, яка зв'язала столицю Тибету Лхасу з іншою частиною Китаю. У 2014 році побудували 253-кілометрову ділянку Лхаса - Шигадзе.

Очікується, що проект добудови магістралі завершать до 2020 року. Продовження лінії дозволить поєднати надійним наземним сполученням через Непал два найбільші азіатські ринки - Китай та Індію.

Як зазначається, це питання порушувалося під час візиту міністра закордонних справ Китаю Ван І до Катманду у грудні 2014 року.

Цінхай-Тибетська дорога є найбільш високогірною залізницею у світі. Понад 960 кілометрів полотна (близько 80% від її загальної довжини) знаходяться вище ніж чотири кілометри над рівнем моря.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram