ГоловнаСвіт

Влада Таїланду скасувала воєнний стан

Прем'єр-міністр Таїланду отримав необмежені повноваження без будь-якої відповідальності.

Влада Таїланду скасувала воєнний стан
Прают Чан-Оча
Фото: EPA/UPG

Влада Таїланду скасувала військовий стан, який панував 10 місяців.

Про це пише The Guardian.

Відповідну постанову підписав король Пуміпон Адульядет, її негайно ж оприлюднило державне телебачення.

Відтепер рішення про заходи безпеки держави ухвалюватимуть відповідно до 44-ї статті тимчасової конституції королівства. Як зазначає видання, вона наділяє прем'єр-міністра Праюта Чан-Оча необмеженими повноваженнями і дозволяє йому контролювати всі гілки влади в країні, звільняючи водночас від будь-якої відповідальності.

Опозиція вже заявила, що ситуація з правами людини в Таїланді може суттєво погіршитися, нагадавши про часи диктатури Танома Кіттікачона (правив країною протягом 1963-1973 рр.), коли під прикриттям аналогічного закону відбувалися масові страти без судів. Прают Чан-Оча зі свого боку повідомив журналістів, що має намір використати статтю 44 для того, щоб вирішувати питання в конструктивному руслі. "Не хвилюйтеся. Якщо ви не робите нічого поганого, вам нічого боятися", - сказав він.

Військовий переворот у Таїланді відбувся 22 травня 2014 року. Королівські війська під командуванням генерала Праюта Чан-Очі взяли під контроль столицю та великі міста. Було сформовано військовий уряд, введено комендантську годину і цензуру у ЗМІ, припинено дію конституції і розпущено сенат. Однією з цілей військові оголосили підтримання авторитету монарха. Було оголошено, що порушників закону про образу королівської величі віддадуть під трибунал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram