ГоловнаСвіт

Лукашенко пообіцяв воювати з Росією, якщо вона спробує завоювати Білорусь

Білоруський лідер заявив, що його країна ніколи не буде північно-західним краєм Росії

Лукашенко пообіцяв воювати з Росією, якщо вона спробує завоювати Білорусь
Лукашенко
Фото: EPA/UPG

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що білоруси воюватимуть проти кожного, хто спробує захопити їхню країну.

Про це Лукашенко заявив в інтерв'ю Bloomberg, повідомили БЕЛТА у прес-службі білоруського лідера.

"Керівництва Росії не має приводу навіть погано дивитися у наш бік. Його не зрозуміє російський народ, росіяни не зрозуміють. Навіщо проти нас воювати? Немає причин. Тому я навіть не думаю так, що Росія воюватиме проти Білорусі, - сказав президент. - Але я ще раз підкреслюю: хто б не прийшов до нас із мечем, той від меча і загине. Ми будемо воювати проти європейців, американців, росіян - кого завгодно, якщо вони поставлять собі за мету завоювати цей шматок землі, на якому мають жити білоруси".

"100% білоруського народу хочуть жити на своїй землі, у своїй державі і захищатиме білоруський народ свою землю теж, як належить. Візьміть історію. У Другій світовій війні ми втратили кожну третю людину. Ми не стали на коліна перед агресором, і ми захищали свою землю. Точно так само ми будемо захищати свою землю і зараз", - додав президент Білорусі.

За словами Лукашенка, у Росії багато політиків, які "мислять по-імперськи і не бачать інакше те, що Білорусь має бути таким собі північно-західним краєм". "На це ми даємо конкретну відповідь: ми не будемо північно-західним краєм. Як і не будемо ніколи, як я це розумію, конфліктувати з Росією!" - зазначив білоруський лідер.

"І сьогодні керівництво Росії ніколи не ставило безпосередньо питання про те, що Білорусь має бути у складі Росії. Були якісь, знаєте, натяки в минулому, на що була дуже жорстка реакція з мого боку. Ми були і є суверенною, незалежною державою. Нею і залишимося", - сказав Олександр Лукашенко.

"Ніколи Путін не ставив переді мною запитання: ось, слухайте, ви, давайте, забудьте про свою незалежність, ви будете губернією Російської Федерації. Він знає, як я на це відреагую. Тому ніколи не було такого обговорення", - додав він.

Лукашенко розповів, що востаннє питання об'єднання двох країн обговорювали з Володимиром Путіним через рік після президентських виборів у Росії (у 2013 році).

Глава держави також додав, що після українських подій відносини Білорусі з Росією ніяк не змінилися.

Нагадаємо, 18 березня, виступаючи на мітингу, присвяченому збройному захопленню Криму Росією

, Путін назвав українців і росіян одним народом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram