ГоловнаСвіт

Арабські держави створять єдину армію

Президент Ємену втік із країни.

Арабські держави створять єдину армію
архив
Фото: EPA/UPG

Міністри закордонних справ арабських держав на тлі військової операції в Ємені схвалили проект резолюції про створення союзної армії.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на єгипетське телебачення.

Голови МЗС звернулися до генерального секретаря Ліги арабських держав (ЛАД) із закликом протягом місяця сформувати спільні війська. Армія буде боротися із загрозами безпеці шляхом здійснення швидких військових інтервенцій.

Зустрічі міністрів передувало бомбардування Саудівською Аравією позицій шиїтських повстанців-хоуситів у Ємені. На підтримку саудитів виступили ЛАД, США, Великобританія, Франція, Туреччина, Судан, Єгипет і майже всі монархії Перської затоки. Іран і Росія виступили проти військового втручання. Китай і ЄС висловили стурбованість з цього приводу і закликали всі сторони конфлікту вирішити суперечності дипломатично.

Військова операція проти хоуситів почалася після того, як вони пішли штурмом на південне місто Аден і змусили президента Ємену Абд Раббу Мансура Хаді втекти з країни. За даними державного телеканалу Саудівської Аравії Al Ekhbariya, Абд Раббу Мансур Хаді прибув у саудівську столицю Ер-Ріяд. За інформацією каналу al-Arabiya TV, президент під захистом Саудівської Аравії вирушив у Шарм-еш-Шейх (Єгипет). 28 березня він збирається відвідати саміт арабських держав у Єгипті.

Абд Раббу Мансур Хаді подав у відставку в січні 2015 року після того, як хоусити встановили контроль над значною частиною Сани. Згодом президент утік до рідного міста Аден, де зібрав війська й оголосив, що його відставка є недійсною. Однак у перших боях лояльні Хаді сили зазнали поразки, а повстанці розгорнули масштабний наступ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram