ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія почала бомбити позиції повстанців у Ємені

Єменські повстанці заявили про загрозу широкомасштабної війни у регіоні

Саудівська Аравія почала бомбити позиції повстанців у Ємені
архив
Фото: www.1news.az

Саудівська Аравія та її регіональні союзники почали військову операцію проти шиїтських повстанців-хоуситів у Ємені, які наступають на портове місто Аден.

Як повідомляє агентство Рейтер, саудівська авіація здійснює бойові вильоти для завдання авіаударів по єменських заколотниках.

З єменської столиці Сани, яка переважно контролюється хоуситами, надходять повідомлення про атаки військових літаків на аеропорт. Їхня приналежність не встановлена, проте авіаналіт припав на момент офіційного оголошення представниками Ер-Ріяда початку кампанії.

За словами посла Саудівської Аравії у США Аделя аль-Джубейра (Adel al-Jubeir), операцію, покликану "захистити законний уряд Ємену", розпочали на прохання президента Абд Раббу Мансура Хаді, який сховався в Адені. Дипломат не уточнив місцеперебування Хаді, який покинув резиденцію, однак сказав, що глава держави далі працює разом із членами свого кабінету. Посол також заявив, що підтримувані Іраном бойовики-хоусити взяли під контроль єменські ВПС і арсенали балістичних ракет. "Це дуже небезпечна ситуація, і ми мусимо зробити все від нас залежне, щоб захистити народ Ємену і законний уряд", - підкреслив він.

Джубейр зазначив, що у коаліцію входять 10 країн. Саудівська Аравія, Рада співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ) та інші країни вестимуть військові дії "у відповідь на погіршення ситуації з безпекою". Метою операції проголошено захист кордонів Саудівської Аравії і законного уряду Ємену. США в операції участі не беруть, проте Саудівська Аравія консультується з Вашингтоном, додав він.

Коаліція оголосила повітряний простір над Єменом зоною, забороненою для польотів.

Тим часом, згідно з заявою Білого дому, президент США Барак Обама санкціонував надання матеріально-технічної та розвідувальної підтримки коаліції, що почала бойові дії проти бунтівників у Ємені. При цьому американські сили безпосередньої участі у військовій операції не беруть. США "рішуче засудили" кроки, зроблені хоуситами проти обраного уряду Ємену. "Ці дії викликали широкомасштабну нестабільність і хаос, які загрожують безпеці та добробуту всіх єменських громадян", - підкреслюється у заяві.

"Сполучені Штати знаходяться у тісній координації з Саудівською Аравією і нашими партнерами у Перській затоці з питань, що стосуються їхньої безпеки і наших спільних інтересів", - йдеться у заяві.

Водночас з заяви випливає, що США досі "уважно відстежують терористичні загрози", які надходять від "Аль-Каїди на Аравійському півострові", і мають намір вживати заходів щодо запобігання небезпекам, котрі загрожують Сполученим Штатам і їхнім громадянам. Білий Дім також "наполегливо закликав" хоуситів негайно припинити "дестабілізаційні військові дії" і повернутися за стіл переговорів в рамках політичного діалогу. США нагадали, що міжнародна спільнота чітко заявила, в тому числі через Раду Безпеки ООН та інші форуми, що насильницьке захоплення Ємену озброєним угрупованням неприйнятне.

Крім того, влада Єгипту заявила, що Каїр здійснює політичну і військову підтримку операції, розпочатої Саудівською Аравією та її союзниками. Єгипет готовий у разі необхідності направити в зону конфлікту сухопутні війська, військово-морські і військово-повітряні сили.

Один із лідерів хоуситів Мохаммед аль-Бухаїті (Mohammed al-Bukhaiti) у свою чергу попередив про небезпеку розв'язування широкомасштабної війни в регіоні. "Це агресія проти Ємену, і ми будемо відважно їй протистояти", - заявив він. Хоусити також повідомили про десятки жертв серед цивільного населення. Вони назвали розпочату проти них операцію "агресією" і пообіцяли "відважно протистояти" їй.

Мансур Хаді подав у відставку у січні 2015 року після того, як хоусити захопили більшу частину Сани. Пізніше президент втік з-під домашнього арешту в рідне місто Аден. Там він зібрав навколо себе вірні війська і місцеву міліцію, оголосив, що його відставка є недійсною, і почав наступ на повстанців. Однак у перших боях його війська зазнали важкої поразки, а хоусити розгорнули масштабний наступ на Аден.

За останніми даними, хоуситам вдалося захопити аеропорт Адена. Водночас жителі портового міста розграбували один із президентських палаців, звідки втік Хаді.

24 березня Хаді у листі, адресованому Раді Безпеки ООН, закликав до міжнародної інтервенції в Ємен. Його нинішнє місцеперебування точно не відоме. Раніше він втік з однієї зі своїх Аденських резиденцій, яку потім розграбували жителі. 25 березня ЗМІ повідомляли про його втечу з країни. Його помічник Мохаммед Марем заявив Reuters, що глава держави залишається в Адені і перебуває "у піднесеному настрої" після того, як Саудівська Аравія з союзниками почала атакувати повстанців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram