ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Чверть росіян вважають свою країну лідером світової економіки, - опитування

11% росіян упевнені, що Росія лідирує за показником матеріального становища громадян.

Чверть росіян вважають свою країну лідером світової економіки, - опитування
архив
Фото: EPA/UPG

Чверть громадян Росії (24%) вважають, що країна є світовим економічним лідером чи перебуває в першій десятці держав із найрозвиненішою економікою.

Про це свідчить опитування фонду "Громадська думка".

Водночас 40% громадян розмістили Росію між 10-ю і 50-ю позиціями економічного розвитку. Ще 6% опитаних вважають російську економіку відсталою.

Окрім того, на думку 11% респондентів РФ лідирує за показником матеріального становища людей. 36% констатували середнє матеріальне становище, 12% - погане.

На запитання про те, яке місце за ступенем захисту прав і свобод громадян займає Росія серед інших країн світу, 19% росіян відповіли, що перебуває в першій десятці. Ще 34% вважають, що їхня країна розмістилася між 10-ю та 50-ю позиціями. 13% упевнені в тому, що між 50-ю та 100-ю позиціями. Ще 25% вагалися з відповіддю.

Відповідаючи на запитання про те, яке місце за рівнем безпеки особистості займає Росія серед інших країн світу, 21% опитаний заявив, що входить у першу десятку, 33% розмістили її між 10-ю і 50-ю позиціями, 15% - між 50-ю і 100-ю позиціями, 9% заявили, що вона входить у число найбільш відсталих, 22% вагалися з відповіддю.

В опитуванні брали участь 1600 осіб у 34 регіонах країни. Статистична похибка не перевищує 3,6%.

За прогнозом Мінекономрозвитку, ВВП Росії за підсумками 2015 року впаде на 3%. Зростання цін при цьому сягне 12%, а реальні доходи населення впадуть на 9%. У "ВТБ Капітал" підрахували, що цього року 50-55% сімейного бюджету росіяни витрачатимуть на придбання продуктів.

Як пише The Independent, згідно з рейтингом найбільших економік 2014 року, складеним Британським центром економічних і ділових досліджень (Centre for Economics and Business Research, CEBR), Росія зайняла 10 місце. Її випередили такі країни (у порядку зростання): Індія, Італія, Бразилія, Франція, Великобританія, Німеччина, Японія, КНР і США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram