ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Група для вбивства Нємцова була створена у січні, - ЗМІ

За версією слідства, стеження за Нємцовим тривало майже місяць

Група для вбивства Нємцова була створена у січні, - ЗМІ
Предполагаемые убийцы Немцова
Фото: ph.livejournal.com

Група для вбивства російського опозиційного політика Бориса Нємцова організована в січні 2015 року.

Про це повідомляє агентство "Росбалт" з посиланням на матеріали розслідування справи.

За даними слідства, "група відрізнялася стійкістю, наявністю невстановлених організаторів, розподілом ролей, сталістю зв'язків між її учасниками, ретельним плануванням злочину, вжиттям конспіративних заходів з метою уникнути викриття та затримання".

Стеження за Нємцовим почалося лютому, спочатку спостереження вели троє заарештованих наразі обвинувачених - Анзор Губашев, Заур Дадаєв і Біслан Шаванов, а також "невстановлені особи". Для вивчення місця проживання та маршрутів пересування Нємцова використовувався спеціально придбаний автомобіль ZAZ Sens.

У Слідчому комітеті Росії (СК РФ) вважають, що пізніше до групи приєдналися Тамерлан Ексерханов, Хамзат Бахаєв і Шадід Губашев. До їхніх завдань входило надавати "інформацію, необхідну для здійснення вбивства", а також "приховати злочинців і забезпечити їхній виїзд з Москви і Московської області" після вбивства Нємцова.

Напередодні агентство повідомило, що Бориса Нємцова вбили через його публічну позицію з питання про карикатури в журналі Charlie Hebdo. На операцію зі знищення політика було виділено 5 млн рублів. Виконавцем вбивства був Заур Дадаєв, безпосередню допомогу в момент вбивства йому надавали Біслан Шаванов і Анзор Губашев.

8 березня Басманний суд Москви заарештував за підозрою у вбивстві політика Бориса Нємцова п'ять осіб: Заура Дадаєва, Анзора Губашева, Шагіта Губашева, Тамерлана Ескерханова і Хамзата Бахаєва. Вони перебуватимуть під вартою до 28 квітня. Усі фігуранти справи вже оскаржили свій арешт.

Опозиціонер Борис Нємцова застрелили в ніч на 28 лютого на Великому Москворецькому мосту у центрі столиці. У політика - співголови "РПР-Парнас" і депутата Ярославської облдуми - влучили чотири кулі, він помер на місці. Анна Дурицька, яка перебувала з ним у цей час, не постраждала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram