ГоловнаСвіт

Спроба зупинити реверс в Україну обійшлася "Газпрому" в $6 млрд

Російська компанія втратила більше, ніж намагається стягнути з "Нафтогазу"

Спроба зупинити реверс в Україну обійшлася "Газпрому" в $6 млрд
Миллер
Фото: EPA/UPG

Російський газовий монополіст "Газпром" заплатив від $5 до $6 млрд за невдалу спробу зупинити реверс газу в Україну.

Про це свідчать розрахунки агентства "Интерфакс" на підставі галузевої статистики та даних джерел у монополії.

Зокрема близько $5,5 млрд становила недоотриманий виручка від постачання газу в далеке зарубіжжя і до $400 млн - штрафи (у практиці їх називають "знижками") за недопостачання номінованим покупцям обсягів газу.

Як зазначає агентство, необхідно пам'ятати, що оцінка обсягу недопостачання - 16-17 млрд кубометрів - може включати не тільки обсяг реальної потреби, оскільки тільки-но імпортер розуміє, що постачальник не виконає номінацію, він прагне максимально завищити заявку, щоб отримати більший штраф.

Попри це, ця сума в рази перевищує розмір поточного боргу "Нафтогазу України", який "Газпром" намагається стягнути в Стокгольмському арбітражі.

"Газпром" 4 вересня 2014 року обмежив постачання газу в Європу у відповідь на запуск масштабного реверсу зі Словаччини в Україну. З 5 березня 2015 року (після візитів до Москви представників найбільших покупців російського газу - прем'єра Італії Матео Ренці, глави Wintershall Райнера Зеле) несподівано повернувся до 100-відсоткового виконання оперативних заявок покупців. Аргументи, якими європейці переконали російську сторону змінити лінію поведінки, поки що невідомі", - зазначає агентство.

У червні 2014 року, коли кампанія організації реверсу тільки набирала обертів, голова "Газпрому" Олексій Міллер обіцяв: "Мабуть, у перспективі настане момент, коли ми будемо вводити обмеження постачання газу в напрямку тих ГІС, де будуть зафіксовані реверсні поставки, з усіма наслідками для європейських компаній". Однак після того як були введені обмеження, "Газпром" давав інші пояснення.

За кілька днів до зняття "Газпромом" обмежень на постачання газу в ЄС міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин констатував, що "Газпрому" так і не вдалося домогтися припинення реверсу. "Мені здається, що це неправильне рішення. Вони насправді вбивають своїх споживачів. Вони обмежують постачання своїм клієнтам. Вони дають можливість перемкнутися їм на інших постачальників, на LNG", - сказав український міністр.

Тим часом після падіння світових цін на нафту та скорочення розриву між цінами європейського й азіатського газових ринків європейський ринок стає привабливим для постачальників СПГ.

"Интерфакс" зазначає, що європейський газовий ринок стійко витримав випробування обмеженням поставок із Росії. "Система підземних сховищ ЄС забезпечила і виконання європейського балансу, і постачання в Україну. Період нетто-відбору газу з європейських ПСГ триватиме ще півтора-два тижні. І на "дні" графіка відбору європейські підземки ще матимуть у запасі близько 20 млрд кубометрів активного газу (чверть від їхньої максимальної місткості)", - пише агентство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram