ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Іракська армія і курди запідозрили бойовиків ІД у застосуванні хімзброї

Іракські військові призупинили наступ на позиції ісламістів у місті Тікріт

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава” (ІД) використовували в Іраку отруйний хлор після того, як почали втрачати контроль над містом Тікрітом.

Про це заявила влада курдської автономії на території Іраку, повідомляє euronews.

Влада Іракського Курдистану приводить як доказ висновки лікарів і відеокадри, зняті ще у грудні. У той час їх не оприлюднили, щоб не сіяти паніку. Про застосування ісламістами фугасів із газоподібним хлором повідомляють і в командуванні іракської урядової армії.

"Ми відправили наших бійців у госпіталь. Після лабораторних аналізів начальник госпіталю особисто подзвонив мені і сказав, щоб ми надіслали на обстеження всіх інших бійців пешмерга, які були в цій зоні. Він сказав, що у них в організмі виявили хлор у високій концентрації - на щастя, недостатній для смертельного ураження", - заявив командир курдських загонів пешмерга, генерал-майор Азіз Весі.

Тим часом іракські військові призупинили наступальні дії проти ІД в районі Тікріта. Як повідомляє газета Elaph з посиланням на главу МВС Іраку Мухаммеда Салем аль-Габбана, Багдад намагається уникнути непотрібних жертв серед мирного населення і військових.

Тікріт, за офіційними іракськими даними, майже перейшов під контроль урядових військ - як заявив аль-Габбана, "цілі операції вже досягнуто на 90%". Але бойовики ІД закріпилися в добре укріпленому центрі міста, де збудовані барикади і обладнані снайперські позиції, активно застосовують терористів-смертників і використовують місцевих жителів як живий щит. За словами міністра, блокада Тікріта відріже бойовиків від каналів постачання і через кілька тижнів призведе до дезорганізації ісламістів і розпаду їхньої системи оборони.

Масований наступ на Тікріт почався 2 березня. У наземній операції задіяно близько 30 тисяч іракських військовослужбовців. Іран надав їм артилерію, боєприпаси і кілька сотень військових фахівців.

Тікріт - стратегічно важливе місто для подальшого наступу на північ, з метою звільнення другого найбільшого міста Іраку - Мосула, яке також контролюють ісламісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram