ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії з'явився онлайн-архів смертей у відділеннях поліції

Планується, що "загадкові" смерті в російських СІЗО будуть коментувати правозахисники

У Росії з'явився онлайн-архів смертей у відділеннях поліції
архив

У Росії 13 березня було запущено онлайн-архів "Русская Эбола", що збирає інформацію про випадки смертей у відділеннях поліції. "Практично щодня в Росії люди гинуть у відділах поліції. Ми зберемо ці випадки. Ніяких висновків робити не будемо. Вся інформація береться з відкритих джерел", - йдеться в повідомленні на сайті "Русская Эбола".

У першій замітці, опублікованій в онлайн-архіві, повідомляється про смерть 40-річного чоловіка у відділенні поліції №5 міста Кірова. Чоловік помер 14 вересня 2014 року.

Повідомлення про смерть у відділенні поліції публікуються в розділі "Новини". Також в онлайн-архіві є розділ "Думки" - на момент написання замітки він пустує. Однак до цього розділу планується додавати колонки правозахисників.

Засновниця ресурсу Марія Березіна розповіла телеканалу "Дождь", що поки що працює на проекті одна. Всю інформацію про загибель людей у відділеннях поліції дівчина бере з відкритих джерел.

"Ідея спала мені десь в кінці січня. Я збирала підбірки для "Кашина", натикалася на такі випадки (смерті у відділеннях поліції - ред.) досить часто. Потім я вирішила пошукати в "Яндексі" і зробила підбірку. Відправила Олегу Володимировичу (Кашину). Він зацікавився, написав замітку на "Свободной прессе", назвав її "Русская Ебола". Звідти я у нього забрала назву", - розповіла Березіна. Вона також зазначила, що шукає людину, яка б допомогла додати на сайт інтерактивну карту.

"Я дуже сподіваюся, що сайт не буде поповнюватися", - сказала авторка ресурсу.

Колонку журналіста Олега Кашина під назвою "Русская Эбола" 18 лютого 2015 року опублікувала "Свободная пресса". У статті йдеться про "дивну епідемію" смертей у відділеннях поліції в Росії.

"Десятки моїх співвітчизників протягом двох неповних місяців (якщо рахувати роки, то будуть сотні) виявилися об'єднані однією спільною долею - затриманий, доставлений у відділення, раптово стало зле, помер. Така ось російська Ебола, смертельна хвороба, яка щодня тягне на той світ найрізноманітніших людей, чоловіків і жінок, молодих і старих", - писав Кашин.

У своїй статті він наголошував, що не береться стверджувати, що в кожному випадку людина померла в результаті фізичного впливу з боку поліцейських, але не вірить, що відділення володіють "загадковою містичною якістю, що забезпечує підвищену смертність від тромбозів та інфарктів саме в цих стінах".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram