ГоловнаСвіт

Шойгу допустив імовірність збройної боротьби за Арктику

Кілька підрозділів ЗС Росії вже розпочали несення бойового чергування в Арктиці на постійній основі

Шойгу допустив імовірність збройної боротьби за Арктику
Шойгу
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу, виступаючи перед членами колегії оборонного відомства, заявив про можливість захисту державних інтересів у Арктиці засобами збройної боротьби.

Про це йдеться в повідомленні управління прес-служби і інформації відомства, отриманому редакцією "Ленты.ру".

"Постійна військова присутність в Арктиці і можливість захисту державних інтересів засобами збройної боротьби розглядається як складова частина загальної політики забезпечення національної безпеки", - заявив Шойгу.

За словами міністра, Арктика зараз перетворюється в один із провідних центрів видобутку корисних копалин і потужний вузол транспортних комунікацій. Освоювати регіон прагнуть не тільки п'ять арктичних держав - Росія, Норвегія, Канада, Данія і США, - але й країни, які не мають безпосереднього виходу до приполярних областей. Зокрема, на частку в ресурсах Арктики претендує Китай.

"Таким чином, наразі в Арктиці формується широкий спектр потенційних викликів і загроз безпеці нашій країні, - зазначив він. - У зв'язку з цим одним з пріоритетних напрямків діяльності міністерства оборони є розвиток у цій зоні військової інфраструктури".

У грудні 2014 року для координації військового будівництва та дій підрозділів Міноборони РФ в Арктиці було сформовано міжвидове об'єднане стратегічне командування Північного флоту "Північ". Під її керівництвом до кінця березня 2015 буде створена перша з двох арктичних бригад, яка розміститься у військовому містечку Алакуртти Мурманської області. Наразі там добудовується військова та соціальна інфраструктура.

Військові містечка замкнутого циклу будуються також на архіпелагах Новосибірські острови, Нова Земля, Земля Франца-Йосифа. Крім того, відновлюється аеродромна мережа, формується єдина система ППО і контролю за ситуацією в Арктичній зоні. Кілька підрозділів збройних сил Росії вже розпочали несення бойового чергування в регіоні на постійній основі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram