ГоловнаСвіт

Литва має намір відновити обов'язковий призов

Термін служби в литовській армії пропонують скоротити з 12 до 9 місяців

Литва має намір відновити обов'язковий призов
Фото: president.lt

На засіданні Держради з оборони (ДРО) Литви у вівторок ухвалили рішення ініціювати повернення обов'язкової військової служби.

Про це повідомляє Delfi.lt.

Президент Литви Даля Грібаускайте сказала, що повернути обов'язкову військову службу хочуть через зміну геополітичної ситуації.

Передбачається, що військова обов'язок торкнеться молодих чоловіків у віці від 19 до 26 років, щорічно призиватимуть по 3000-3500 чоловіків. Від обов'язкової військової служби будуть звільнені студенти, самотні батьки, які виховують малолітніх дітей, особи, непридатні для служби за станом здоров'я.

Як зазначає Delfi.lt, після того, як Литва перейшла до професійної армії, на службу стало приходити менше молодих людей, ніж очікувала влада. Комплектація частин - далека від ідеалу, тому повернення призову оцінюється як ефективний спосіб поліпшення підготовки Литви до відбиття можливої агресії. Крім того, згідно з підрахунками, підготовка призовників, навчання та утримання обійдеться державі майже удвічі дешевше, ніж аналогічна підготовка професійних військових.

Крім того, наголошується, що термін служби пропонують скоротити до дев'ятьох місяців. Коли призовники ще були частиною Литовської армії, вони служили 12 місяців.

Якщо парламент схвалить запропоновані поправки, то перший призов відбудеться у вересні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram