ГоловнаСвіт

Іран пригрозив виходом із переговорів про ядерну програму

Тегеран і "шістка" посередників намагаються укласти угоду про врегулювання іранської ядерної проблеми

Іран пригрозив виходом із переговорів про ядерну програму

Тегеран припинить переговори із Заходом про іранську ядерну програму, якщо їхні учасники будуть нав'язувати свою волю.

Про це повідомляє іранський телеканал PressTV із посиланням на заступника голови МЗС Ірану Аббаса Аракчі.

"Головний іранський парламентер щодо атому заявив, що Тегеран покине переговори, якщо інші сторони спробують нав'язати свою волю Ісламській Республіці", - йдеться в повідомленні на сайті телеканалу.

Разом із тим, за словами Аракчі, зараз немає передумов для припинення переговорів. Окрім того, він назвав атмосферу переговорів "конструктивною і корисною".

Іран і "шістка" міжнародних посередників (США, Китай, Великобританія, Росія, Франція, Німеччина) розмовляють у Женеві в різних форматах із минулої п'ятниці.

Попередній раунд переговорів відбувся 18 січня теж у Женеві. 24 листопада минулого року минув термін, до якого "шістка" і Іран мусили врегулювати всі проблеми навколо іранської ядерної програми. Тоді сторони домовилися продовжити термін переговорів.

Основна мета нинішніх переговорів полягає в тому, щоб виробити всеосяжну угоду про остаточне врегулювання іранської ядерної проблеми. Згідно з домовленістю, угода має бути готова до 30 червня 2015 року.

США і ЄС ввели санкції проти Ірану 2012 року, різко обмеживши його можливість продавати нафту за кордон. Через ембарго ісламська республіка відчуває високу інфляцію. Обмежувальні заходи ввели через продовження роботи Тегерана над ядерною програмою, яка, на думку Заходу, служить прикриттям для розробки ядерної зброї. Іран ці звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна діяльність має винятково мирний характер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram