ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Більшість росіян вірять в існування зовнішньої військової загрози, - опитування

Скоротилося число росіян, що позитивно ставляться до перспективи військової служби для своїх родичів

Більшість росіян вірять в існування зовнішньої військової загрози, - опитування
архив
Фото: army-news.ru

Понад дві третини росіян вірять в існування зовнішньої військової загрози, і цей показник став рекордним за останні 15 років.

Про це повідомляє газета "Ведомости" з посиланням на дані свіжего опитування ВЦВГД.

Соціологи з'ясували, що безумовно впевнені в існуванні такої загрози 24% опитаних - на 8% більше, ніж рік тому. Кількість тих, хто схиляється до такої думки, перевищує показники будь-яких варіантів відповіді за останні шість років - так відповіли 44% респондентів. Не бачать військової загрози з різним ступенем впевненості у цьому близько 28% учасників опитування.

Крім того, ВЦВГД зафіксував максимальні значення у відповіді на питання про дієздатність російської армії: рекордні 49% росіян вважають її стан хорошим і тільки 8% - поганим. Водночас скоротилося число респондентів, котрі позитивно ставляться до перспективи служби в армії для своїх родичів: мінус 7%, тепер прихильників і супротивників служби по 47%.

Глава ВЦВГД Валерій Федоров, коментуючи результати опитування, заявив виданню, що не бачить тут протиріччя: росіяни не хочуть відправляти близьких на службу, тому що "впевнені, що їх є кому захистити".

Тим часом, події на сході України та участь у них російських солдатів свідчать про неправдивість такої заяви. Так, у серпні 2014 року Комітет солдатських матерів нарахував 400 вбитих і поранених в Україні російських військових. Повідомлення про участь російських військових продовжують надходити досі. Крім того, як повідомлялося раніше в лютому, мурманських десантників змушують їхати в Україну.

Відправлення батальйонів на Донбас Росія заперечує, але наявність там російських одинаків-"добровольців" або військових-"відпускників" вона навіть не заперечує. Хоча слід зазначити, що військові, котрі йдуть у відпустку, мають повідомляти своїх командирів, де будуть її проводити. Тому якщо вони їдуть воювати на Донбас, це як мінімум санкціоновано військовим начальством РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram