ГоловнаСвіт

Міноборони Литви: США візьмуть на себе довгострокові зобов'язання, що гарантують безпеку Литви

США і Литва домовилися про підписання нової угоди у сфері оборони

Міноборони Литви: США візьмуть на себе довгострокові зобов'язання, що гарантують безпеку Литви
Фото: rus.tvnet.lv

США і Литва домовилися про підписання цього року нової угоди про співпрацю в оборонній сфері.

Про це повідомила в четвер прес-служба міністерства охорони краю (оборони) Литви, інформує РИА Новости.

"Ця новина дозволяє думати, що США готові взяти на себе довгострокові зобов'язання, що гарантують безпеку Литви", - йдеться у повідомленні глави Департаменту оборонної політики міністерства оборони Литви Вайдотаса Урбеліса, котрий перебуває цього тижня з візитом у США.

Угода визначить статус американських сил у республіці, правову основу інвестицій в інфраструктуру. За словами Урбеліса, підписання нової угоди матиме важливе значення для обох сторін не тільки з точки зору ефективного здійснення ініціативи гарантії безпеки Європи, а й як визначення стійких і довгострокових зобов'язань США щодо безпеки Литви.

На зустрічі Урбеліса з його американською колегою, директором з міжнародної безпеки міністерства оборони США Еліс Столкін сторони констатували, що Альянс має зміцнювати свої сили у Східній Європі. Литва відзначила свою готовність надати всю інфраструктуру, необхідну для підтримки дислокації військовослужбовців союзників на території країни.

Раніше міністри оборони країн-членів північноатлантичного альянсу ухвалили рішення про створення шістьох підрозділів командування і управління в Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Болгарії та Румунії, було визначено склад і порядок формування групи підвищеної готовності у складі сил реагування альянсу, вирішено збільшити сили реагування з 13 до 30 тис. осіб. Раніше в лютому колишній генсек ООН Андрес Фог Расмуссен заявив, що Росія з великою імовірністю вторгнеться у країни Балтії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram