ГоловнаСвіт

Міністр фінансів Росії запропонував підвищити пенсійний вік до 63 років (оновлено)

Сілуанов назвав економічну кризу основною причиною підвищення пенсійного порогу

Міністр фінансів Росії запропонував підвищити пенсійний вік до 63 років (оновлено)
Антон Силуанов
Фото: ru.g20russia.ru

Міністр фінансів Росії Антон Сілуанов запропонував значно підвищити пенсійний вік: з 55 років до 63 років для жінок і з 60 років до 63 років для чоловіків.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

За словами Сілуанова, головна причина можливого підвищення пенсійного віку - проблемна економічна ситуація у країні. Саме девальвація рубля змушує державу переглядати соціальні витрати.

"Важливо розуміти, що для того, щоб мати можливість і ресурси пропонувати соціальну підтримку найбільш вразливій і такій, що потребує державної підтримки (категорії населення), треба насамперед досягти стійкого економічного зростання", - сказав він.

Сілуанов запропонував збільшувати пенсійний вік поступово - по шість місяців, поки він не дійде до позначки у 63 роки.

Bloomberg зазначає, що в Росії одна із найнижчих пенсійних вікових груп у світі. Для жінок пенсійний вік починається у 55 років, для чоловіків - у 60 років (такий самий пенсійний поріг діє в Україні, Білорусі й Узбекистані).

Сілуанов раніше вже пропонував підвищити пенсійний вік. За його словами, на забезпечення балансу пенсійної системи у Росії витрачається понад 1 трлн рублів ($149 млрд). При цьому за який період витрачається така сума, він не уточнив. Без вирішення питання про пенсійний вік буде неможливо збалансувати пенсійну систему, наголосив міністр.

Оновлено:  В уряді Росії заявили, що не планують підвищувати пенсійний вік у рамках антикризових заходів. Про це РИА Новости повідомив прес-секретар віце-прем'єра Ольги Голодець Олексій Левченко.

"Таких пропозицій немає в антикризових заходах, і їх не готують", - заявив Левченко.

Голова комітету Держдуми з праці, соцполітики і справ ветеранів Ольга Баталіна також не підтримала ідею голови Мінфіну. Про це вона написала у Twitter.

У січні 2015 року голова комітету Ради Федерації із соціальної політики Валерій Рязанський заявив, що найближчим часом пенсійний вік не підвищать. "До 2030 року уряд визначив правила поведінки в цьому питанні. До 2030 року затверджено стратегію розвитку пенсійної системи. Питань, пов'язаних зі зміною пенсійного віку, там немає", - сказав сенатор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram