ГоловнаСвіт

Росія оголосила про завершення хімроззброєння Сирії

Бойовики ІД захопили кілька сирійських промислових об'єктів для зберігання хлоровмісних речовин

Росія оголосила про завершення хімроззброєння Сирії
жертвы химической атаки в Сирии
Фото: EPA/UPG

Заступник міністра закордонних справ Росії Геннадій Гатілов заявив про завершення хімічного роззброєння Сирії.

Про це повідомляє РИА Новости.

"Ми вважаємо, що все знищено, програму і мету виконано, не залишилося жодних серйозних питань", - зазначив дипломат.

У середині грудня уряд Сирії повідомив Організацію заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) про захоплення бойовиками терористичного угруповання

"Ісламська держава" промислових об'єктів зі зберігання хлоровмісних речовин.

Наприкінці червня 2014-го повідомляли, що остання частина хімічного арсеналу вивезена із Сирії та готова до знищення. Протягом чотирьох місяців передбачалося утилізувати отруйні речовини в лабораторії, розташованій на американському судні Cape Ray.

Спочатку Дамаск обіцяв знищити запас хімічної зброї до 30 червня 2014 року. Однак через те, що остання частина арсеналу (близько 8% всіх отруйних речовин) зберігалася в районі активних бойових дій, сирійська влада попереджала, що може не вкластися в заявлені часові рамки. Представники ОЗХЗ визнавали, що якщо така затримка відбудеться, то не буде навмисною.

Сирія погодилася приєднатися до Конвенції про заборону хімічної зброї та повністю знищити свій отруйний арсенал у вересні 2013 року. На такий крок Дамаск пішов через загрозу удару з боку США. Вашингтон поклав на Дамаск відповідальність за застосування зброї масового ураження в серпні 2013 року.

У ОЗХЗ заявили про застосування хімзброї в Сирії

Тим часом у грудні заступник держсекретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Роуз Гетемюллер заявила на сесії ОЗХЗ (Організація із заборони хімічної зброї), що "хоча за минулий рік досягнуто серйозного прогресу у знищенні сирійської програми з виробництва хімзброї, існує серйозна заклопотаність з приводу того, чи всі аспекти цієї програми були задекларовані і знищені Сирією".

З весни 2011-го в Сирії триває протистояння між противниками і прихильниками президента Башара Асада, що переросло в повномасштабну громадянську війну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram