ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Під час вибуху в шиїтській мечеті в Пакистані загинули 20 людей, 50 поранені

Відповідальність за теракт взяло на себе угруповання, яка присягнуло на вірність "Ісламській державі"

Під час вибуху в шиїтській мечеті в Пакистані загинули 20 людей, 50 поранені
Поврежденная взрывом мечеть в Шикарпуре, Пакистан
Фото: EPA/UPG

Щонайменше 20 людей загинули і понад 50 отримали поранення від вибуху в шиїтській мечеті в пакистанському місті Шикарпур.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Зараз насильство на релігійному ґрунті в Пакистані перебуває на підйомі. Ціллю радикальних сунітів найчастіше стають мечеті шиїтів, яких вони вважають "невірними".

"Щонайменше 20 тіл і більш ніж 50 поранених доправили в лікарню", - повідомив агентство лікар найближчої до місця подій лікарні.

Відповідальність за теракт узяло на себе угруповання "Джундулла", яке відкололося від пакистанського крила "Талібану", а потім присягнуло на вірність "Ісламській державі".

"Нашою ціллю була шиїтська громада (мечеть). Вони - наші вороги", - заявив представник "Джундулли" Фахад Марват.

Поліція заявила, що причину вибуху під час п'ятничної молитви у жвавому центральному районі міста поки що не встановлено.

"Ми намагаємося з'ясувати природу вибуху, - сказав начальник поліції Шикарпур Сакіб Ісмаїл Мемон. - Взвод зі знешкодження вибухових пристроїв вивчає місце події".

Саїн Рахйо Мерані, заступник генерального інспектора в регіоні, сказав, що причиною вибуху, ймовірно, була бомба, однак пакистанські телеканали з посиланням на місцевих жителів повідомляють про людину, одягнену в жилет з вибухівкою.

Мечеть частково обвалилася після вибуху, що і призвело до такого числа поранених. Усіх їх госпіталізували.

Ситуація з тероризмом у Пакистані за останні місяці серйозно загострилася. 16 грудня бойовики пакистанського крила руху "Талібан" - "Техрік-і-Талібан Пакистан" - захопили військове училище в Пешаварі на північному заході Пакистану. За словами родичів людей, які були в навчальному закладі, терористи практично відразу почали стріляти в заручників. Унаслідок теракту загинули не менш ніж 148 осіб, більшість із них - учні. Представники талібів заявили, що сподівалися так помститися військовим Пакистану, які проводять операції проти сімей бойовиків.

Після теракту в Пешаварі прем'єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф вирішив скасувати мораторій на смертну кару. У Хайбер-Пахтунхва зросла кількість антитерористичних операцій із затриманням радикальних бойовиків. Раніше в січні в Пакистані заарештували понад 8 тис. підозрюваних у тероризмі.

Шиїти становлять майже п'яту частину 180-мільйонного населення Пакистану. За даними Human Rights Watch, із початку 2012 року жертвами терактів у Пакистані стали понад 800 шиїтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram