ГоловнаСвіт

"Газпром" призупинив розширення "Північного потоку"

У "Газпромі" визнали, що рішення, окрім іншого, пов'язане зі "складною" політичною ситуацією

"Газпром" призупинив розширення "Північного потоку"

"Газпром" призупинив розширення газопроводу "Північний потік".

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на джерела в "Газпромі".

Згідно із заявою представників "Газпрому", нинішньої потужності "Північного потоку", який пролягає на дні Балтійського моря і використовується Німеччиною, на цей момент достатньо, і необхідності у його розширенні немає.

За словами голови ради директорів "Газпрому" Віктора Зубкова, ситуація на ринку газу зараз погана, через що компанія змушена відкласти проекти розширення.

"Коли ціна (на газ) знижується, важко реалізувати ці проекти, а іноді навіть неможливо", - сказав він.

Ціни на нафту, за якими індексуються багато довгострокових газових угод, впали більш ніж на 50% відсотків порівняно з червнем, а ціна на газ "на добу вперед" у Великобританії - одному з найбільш торгованих ринків Європи - впала на 25% з листопада.

"Газпром" пообіцяв звести до нуля транзит через Україну і без "Південного потоку"

Джерела агентства в "Газпромі" також визнали, що рішення пов'язане зі "складною" політичною ситуацією.

Торік "Газпром" заявив про можливість продовження гілки газопроводу "Північний потік" до Великобританії. Однак, за словами одного з джерел Рейтер, концерн "не допустили до німецького газопроводу "Опал". "Навіщо будувати ще дві гілки? Ми не будемо цього робити", - сказав він.

Зараз через "Північний потік" до Європи постачається щорічно 55 млрд кубометрів газу. Це близько 10% від обсягу, який споживає Євросоюз.

Нагадаємо, на початку грудня Росія відмовилася від будівництва "Південного потоку", який мав забезпечувати Європу газом в обхід України. Натомість Росія вирішила використовувати так званий "Турецький потік".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram