ГоловнаСвіт

ХАМАС закликав "Хезболлу" об'єднатися у боротьбі проти Ізраїлю

Палестинський рух ХАМАС відновив відносини з Іраном після конфлікту навколо Сирії

ХАМАС закликав "Хезболлу" об'єднатися у боротьбі проти Ізраїлю
ХАМАС
Фото: EPA/UPG

Лідер військового крила палестинського ісламістського руху ХАМАС, глава "Бригад мученика Іззеддіна аль-Кассама" Мохаммед Деїф (Mohammed Deif) у четвер закликав ліванський радикальний шиїтський рух "Хезболла" об'єднатися в боротьбі проти Ізраїлю.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на лист, розміщений на сайті Al-Manar TV, який належить "Хезболлі".

Як зазначає агентство, у разі, якщо автором листа дійсно є Мохаммед Деїф, він може свідчити про те, що ХАМАС і "Хезболла" готові налагоджувати співпрацю після розколу через позицію щодо сирійського конфлікту. Так, рух ХАМАС виступає проти президента Сирії Башара Асада, а "Хезболла" за підтримки Ірану веде боротьбу з сирійськими повстанцями.

"Істинний ворог нації - це сіоністський ворог, і всі гвинтівки мають бути націлені на нього", - йдеться у листі. "Всі сили опору повинні вступити у прийдешню битву (проти Ізраїлю - ред.) єдиним фронтом".

У листі Деїф також висловив співчуття лідеру "Хезболли" Сайєду Хасану Насраллі (Sayyed Hassan Nasrallah) у зв'язку із загибеллю шістьох його бійців у результаті авіаудару ВПС Ізраїлю по позиціях бойовиків у Сирії, поблизу окупованих Ізраїлем Голанських висот.

Влада Ізраїлю звинувачує Деїфа у загибелі десятків людей унаслідок атак терористів-смертників з його угруповання і вже кілька разів проводила операції з метою ліквідувати лідера ХАМАС, зазначає агентство.

Рух ХАМАС, який зараз знаходиться у політичній і фінансовій ізоляції, намагається відновити старі союзи і повернути старі джерела фінансування. У грудні ХАМАС заявив про відновлення відносин з Іраном, який був розгніваний виступами палестинського руху проти Башара Асада. Як зазначає Рейтер, Тегеран вже давно є основним постачальником військової та фінансової допомоги для ХАМАС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram