ГоловнаСвіт

У США та Куби виникли розбіжності щодо питання про мігрантів

У Гавані тривають переговори між представниками кубинської і американської влади

У США та Куби виникли розбіжності щодо питання про мігрантів
Хосефина Видаль
Фото: EPA/UPG

На історичних переговорах між дипломатами США та Куби, які зараз тривають у Гавані, виникли перші розбіжності між сторонами.

Про це повідомляє euronews.

Йдеться про питання міграції, зокрема, про політику "сухих і мокрих ніг", яку проводить США. Вона надає кубинцям, котрі нелегально покинули острів Свободи і дісталися американського берега, право на отримання посвідки на проживання у США. У разі, якщо американська берегова охорона перехопить нелегалів у морі, кубинцям доведеться повернутися на батьківщину.

Так, директор департаменту США при МЗС Куби Хосефіна Відаль заявила, що "наполегливе проведення політики "сухих і мокрих ніг" та закон про кубинське регулювання як і раніше є головними стимулами до нелегальної імміграції та незаконного перевезення людей".

США, однак, наразі залишаються прихильниками цієї політики. Сьогодні, у другий день переговорів у Гавані, сторони зосередяться на питаннях нормалізації дипломатичних відносин між двома країнами.

Про намір нормалізувати дипломатичні відносини з Кубою у грудні 2014 року заявив президент CША Барак Обама. США наполягають на дотриманні кубинським урядом своїх міжнародних зобов'язань і на повазі прав кубинців мирно відстоювати і виражати свою думку. Дотримання прав людини на Кубі - одна з основних умов для зняття торгового ембарго.

Відносини між двома країнами заморозили невдовзі після Кубинської революції 1959 року, коли до влади прийшов Фідель Кастро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram