ГоловнаСвіт

Обама надав пропозиції щодо розвитку економіки США

Президент США закликав "закрити шпарини" для компаній, які отримують прибутки за кордоном

Обама надав пропозиції щодо розвитку економіки США
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Економіка США успішно відновилася після рецесії і демонструє стійке зростання.

Про це заявив президент США Барак Обама, звертаючись до Конгресу у вівторок, 20 січня.

За його словами, створення нових робочих місць триває найшвидшими темпами з 1999 року, а рівень безробіття нижчий, ніж до фінансової кризи.

"У цей момент - зі зростанням економіки, скороченням дефіциту, пожвавленням промисловості, збільшенням виробництва енергії - ми піднялися з рецесії, володіючи більшою свободою накреслити наше власне майбутнє, ніж будь-яка інша нація на Землі", - упевнений президент США.

Обама пообіцяв протягом двох тижнів направити в Конгрес пакет бюджетних пропозицій, спрямованих на закріплення успіху в економіці і подальшу реформу соціальної сфери.

Обама назвав економіку Росії розірваною "на шматки"

Глава держави перерахував кілька досягнень американської економіки. За його словами, це зниження залежності від іноземних вуглеводнів і вихід Америки на перше місце за обсягами видобутку нафти і газу та вироблення електроенергії за допомогою вітрогенераторів. Також він згадав впровадження доступної для громадян системи медичного страхування і повсюдне зростання зарплат.

Обама підкреслив важливість того, щоб люди могли дозволити собі житло, догляд за дітьми, навчання в коледжі, медичне обслуговування, а також мали можливість отримувати пенсії та допомоги за тимчасовою непрацездатністю. Президент висловився за зниження податків з низки категорій працівників та надання сім'ям інших податкових пільг.

Крім того, Обама зазначив, що необхідно ухвалити закон, який гарантує жінці виплату такої ж винагороди, що і чоловікові, за ту саму роботу. Також президент має намір запропонувати Конгресу розглянути соціальну програму, за якою можна буде безкоштовно навчатися в муніципальних коледжах.

Обама висловив невдоволення тим, що завдяки маніпуляціям лобістів податкове законодавство дозволяє деяким корпораціям взагалі не платити податків, у той час як інші несуть повне навантаження. За його словами, необхідно "закрити шпарини" для тих, хто отримує прибутки за кордоном, і стимулювати бажання інвестувати в розвиток американської економіки.

"Бізнесу ХХІ століття потрібна інфраструктура 21-го століття - сучасні порти, міцні мости, швидкі поїзди і швидкий доступ в Інтернет. Бізнес ХХІ століття спиратиметься на американську науку, технологію, дослідження та розробки", - підсумував Обама.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram