ГоловнаСвіт

У Ємені повстанці-шиїти захопили президентський палац

Повстанці відкрили вогонь всупереч угоді про перемир'я

У Ємені повстанці-шиїти захопили президентський палац
Повстанцы-шииты в Йемене
Фото: EPA/UPG

У столиці Ємену Сані озброєні шиїтські бойовики-хуті захопили президентський палац.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Вранці 19 січня біля палацу президента Ємену Абда аль-Рахмана Мансура аль-Хаді почався бій між армійськими підрозділами і шиїтськими повстанцями. За даними очевидців, противники застосовували великокаліберні кулемети і міномети.

Раніше бойовики обстріляли кортеж прем'єр-міністра країни Халеда Махфуза Бахаха, незважаючи на досягнуте раніше перемир'я між урядовими військами і шиїтськими повстанцями.

17 січня хуті викрали главу адміністрації президента Ємену Ахмеда Авада бен Мубарака, який мав представити главі держави проект нової Конституції.

Хуті - загони бойовиків шиїтів, які воюють проти уряду Ємену. Влада країни заявляє, що їх підтримує Іран, самі хуті це заперечують. У вересні 2014 року бойовики захопили більшу частину Сани. Незважаючи на те, що великих боїв між повстанцями та урядовими військами зараз немає, протистояння триває. Так, два дні тому хуті викрали главу адміністрації президента Ємену Ахмеда Авада бен Мубарака, який мав представити главі держави проект нової конституції.

У вересні, незадовго до захоплення більшої частини Сани бойовиками, влада Ємену і повстанці підписали угоду про перемир'я в країні. Підписання документа відбулося в президентському палаці у присутності президента Абда Раббо Мансура Хаді, спецпосланця ООН Джамаля Беномара та представників політичних сил Ємену, в тому числі з шиїтського руху "Аль-Хусі". За словами Беномара, угода передбачала формування нового уряду протягом місяця. Умови угоди, зокрема "чесне" і всеосяжне партнерство з "Ансаралла" (політичне крило руху "Аль-Хусі"), так і не виконали.

Угруповання "Аль-Хусі" діє в Ємені з 1994 року, це збройна шиїтська організація, яка контролює частину території на півночі країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram