ГоловнаСвіт

Уряд Росії задумався про регулювання цін на продукти

Віце-президент РФ пояснив зростання цін залежністю Росії від імпорту та курсу рубля

Уряд Росії задумався про регулювання цін на продукти
Аркадий Дворкович
Фото: peoples.ru

Уряд Росії розглядає можливість ввести регулювання цін на продукти у разі їхнього зростання на 30% протягом тривалого часу.

Про це заявив віце-прем'єр Росії Аркадій Дворкович, інформує "Інтерфакс".

Чиновник зазначив, що цей механізм поки не використовується, оскільки є ризик появи дефіцитних продуктів. Для прикладу він навів гречку. Він заявив, що уряд може заморозити ціни. "Тільки потім не кричіть, що у країні дефіцит гречки", - попередив віце-прем'єр. При цьому він підкреслив, що механізми регулювання можуть задіяти "у разі необхідності".

Раніше 19 січня Аркадій Дворкович повідомив, що тенденція зростання цін на борошно і хліб найближчим часом збережеться. Чиновник також визнав, що існує низка об'єктивних передумов для зростання цін на товари. За його словами, одна з цих передумов - суттєва залежність Росії від імпорту. Крім того, впливає "двократне зростання долара до рубля".

Про можливе заморожування продовольчих цін заявив і глава Мінпромторгу Денис Мантуров. "Якщо товаровиробники та товаропровідні мережі порушуватимуть сприятливий режим, сформований сьогодні, ми маємо у своєму розпорядженні достатньо сильні інструменти впливу за рахунок законодавчих заходів із замороження цін на продукцію", - заявив міністр наприкінці грудня 2014 року.

За даними Росстату, за перші 12 днів січня 2015 року інфляція в Росії досягла 0,8%. Для порівняння, за аналогічний період минулого року ціни підвищилися на 0,3%.

14 січня заступник міністра економічного розвитку Олексій Ведев заявив, що пік інфляції в Росії припаде на березень-квітень, коли зростання цін сягне 15-17%.

Morgan Stanley прогнозує, що за підсумками 2015 року інфляція в Росії становитиме 13,7%. Міжнародне рейтингове агентство Fitch у свою чергу вважає, що інфляція в Росії досягне 8,5%.

Згідно з оновленим прогнозом Мінекономрозвитку, інфляція 2015 року становитиме 7,5%. У ЦБ очікують, що ціни зростуть на 8%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram