ГоловнаСвіт

Під час атаки ВПС Ізраїлю в Сирії вбито іранського генерала

Ізраїль і Сирія з 1974 року перебувають у стані війни

Під час атаки ВПС Ізраїлю в Сирії вбито іранського генерала
Голанские высоты
Фото: EPA/UPG

Генерала іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Мохаммада Аліулла Дааді убито унаслідок атаки ВПС Ізраїлю на території Сирії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За різними даними, разом з ним також загинули від чотирьох до шести представників воєнізованої ліванської шиїтської організації "Хезболла". Серед убитих - 25-річний Джихад Мугнія (Jihad Moughniyah), син колишнього начальника спецслужб "Хезболли" Імада Мугнії.

За даними агентства, автомобіль, в якому перебували Дааді і Мугнія, зазнав авіаударів з боку Ізраїлю в районі міста Ель-Кунейтра, розташованого на південному заході Сирії, в районі Голанських висот.

Імада Мугнію вбили у 2008 році. Відповідальність за це ліванське угруповання поклало на Ізраїль.

Зазначимо, що Іран, який є ворогом США і основним регіональним союзником Асада, котрого підтримує Москва, під час понад трирічної громадянської війни надавав сирійському уряду фінансову допомогу, забезпечував урядові війська зброєю і розвідданими, а також допомагав навчати сирійських військовослужбовців. При цьому Іран заперечує присутність своїх військ у Сирії.

Голанські висоти є спірною територією на Близькому Сході. Ізраїль окупував її за підсумками Шестиденної війни проти Сирії у 1967 році. Дамаск вважає висоти частиною Сирії.

Голанські висоти відокремлені від Сирії огорожею, і на цьому кордоні вже кілька десятиліть не спостерігалося жодної активності. У 1981 році Кнесет Ізраїлю анексував Голанські висоти, проте цей крок не визнали на міжнародному рівні. Під час попередніх мирних переговорів з Ізраїлем Сирія наполягала на поверненні стратегічного плато. І хоча у 1974 році країни підписали угоду, технічно вони, як і раніше, перебувають у стані війни.

КВІР - це елітне іранське військово-політичне формування, яке з'явилося 1979 року. Організація брала активну участь в ірано-іракській війні з 1980-го по 1988 рік. На цей момент корпус є частиною збройних сил Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram