ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Мусульмани хочуть провести в Москві 100-тисячний мітинг проти карикатур на пророка Мухаммеда

Російські євреї не мають наміру брати участь у мітингу проти публікацій, що ображають релігійні почуття

Мусульманські активісти збираються провести в Москві Мітинг проти публікацій, що ображають їхні релігійні почуття.

Про це на своєму каналі в YouTube повідомив ісламський активіст Алі Чарінський.

Заявку на проведення акції подано в московську мерію 15 січня. Влаштувати мітинг планується 25 січня на проспекті Академіка Сахарова. Організатори розраховують, що на їхній захід прийдуть 100 тис. осіб.

"Ми хочемо покликати і представників інших конфесій, яких образили публікації", - сказав Чарінський. Про які матеріали йдеться, активіст не уточнив, зауваживши, що ті, хто стежить за новинами, розуміють, що він має на увазі.

В інтерв'ю радіостанції "Говорит Москва" Чарінський зауважив, що, якщо московська влада не погодить проведення акції, проводити несанкціонований мітинг вони не будуть.

"Треба з дотриманням правової норми висловлювати свою позицію. Ми будемо якось для представників громадської маси і особливо для журналістів роз'яснювати, що для нас є поняттям святості і що не можна переходити межі розуміння свободи слова", - додав він.

Водночас президент Російського єврейського конгресу Юрій Каннер сказав, що юдеї не планують брати участь у мітингу. "Яке нам діло до публікації карикатур у паризьких журналах. Ну, вони мені теж не подобаються, але я не піду на мітинг. Я просто не читатиму ті журнали, які мені не подобаються, а їх дуже багато", - сказав він в ефірі "Говорит Москва".

Мітинги на знак протесту проти карикатур на пророка Мухаммеда, оприлюднених у французькому сатиричному журналі Charlie Hebdo, також відбудуться 18 січня в Махачкалі і 19 січня в Грозному.

Раніше в п'ятницю Роскомнагляд закликав ЗМІ утриматися від публікації карикатур релігійного характеру, які віряни можуть розцінити як таке, що принижує гідність, та кваліфікувати як розпалювання національної ворожнечі.

Через публікацію карикатур на пророка Мухаммеда 7 січня в Парижі на редакцію сатиричного журналу Charlie Hebdo було скоєно збройний напад, унаслідок якого загинули 12 людей, ще 11 отримали поранення. Підозрюваних - братів Саїда і Шерифа Куаші - через два дні знищили під час спецоперації в одному з містечок неподалік від Парижа. Третій підозрюваний, Хамід Мюрад, здався поліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram