ГоловнаСвіт

У Китаї затримали заступника міністра держбезпеки

У Китаї затримали заступника міністра держбезпеки
архив
Фото: dw.de

Заступника міністра державної безпеки КНР Ма Цзяня затримала поліція в неділю, 11 січня, за підозрою в корупції.

Про це з посиланням на свої джерела повідомляє гонконгівське видання South China Morning Post.

Наразі невідомо, які саме діяння інкримінуються Ма Цзяню, який пропрацював в органах безпеки понад 30 років. За версією газети, кримінальна справа може бути пов'язаною з махінаціями Founder Group, заснованої на базі Пекінського університету - зокрема, мова йде про вигідні угоди з цінними паперами, до яких залучали топ-менеджерів компанії і деяких близьких родичів Ма Цзяня.

Другий за величиною власник акцій Founder Group - девелопер Beijing Zenith публічно звинуватив керівників Founder в інсайдерській торгівлі і розкраданні активів компанії на суму у кілька мільярдів юанів.

За інформацією видання, Ма Цзянь також тісно пов'язаний з Ліном Цзіхуа, який був начальником штабу колишнього президента Ху Цзіньтао, котрий пішов у відставку у 2013 році. Ліна Цзіхуа затримали у грудні 2014 року. Джерела повідомили, що, за версією слідства, один із топ-менеджерів Founder платив сім'ї Ліна великі хабарі.

У 2012 році під час корупційного скандалу своєї посади позбувся міністр безпеки КНР Чжоу Юнкан. Його заарештували у грудні і звинуватили в корупції та розголошенні державної таємниці. Крім того, за звинуваченням у корупційних зв'язках із Чжоу Юнканом узято під варту главу міністерства Пекінського муніципального бюро Лян Ke.

Очоловши КНР у 2012 році, Сі Цзіньпін зробив боротьбу з корупцією одним зі своїх головних пріоритетів. Її метою стало викорінення хабарництва серед офіційних осіб і підвищення авторитету владної Комуністичної партії серед населення. Зараз у Китаї під слідством перебувають десятки чиновників високого рангу і топ-менеджерів державних компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram