ГоловнаСвіт

Вперше в історії Хорватії президентом стала жінка

Новообрана глава держави пообіцяла зробити Хорватію "однією з найуспішніших в ЄС"

Вперше в історії Хорватії президентом стала жінка
Колинда Грабар-Китарович
Фото: WIkipedia

Дійсний президент Хорватії Іво Йосипович (Ivo Josipović) визнав свою поразку у другому турі виборів глави держави і привітав свою суперницю, представника опозиційної правоцентристської партії "Хорватська демократична співдружність" Колінду Грабар-Кітарович (Kolinda Grabar-Kitarović).

"Все скінчено, пані перемогла", - заявив Йосипович, виступаючи у своєму передвиборчому штабі, інформує ТАСС.

Як повідомила державна виборча комісія Хорватії, станом на 22:35 місцевого часу (23:35 за Києвом) в неділю, Грабар-Кітарович отримала 50,42% голосів виборців, а Йосипович - 49,58%.

За підсумками першого туру, що відбувся 28 грудня Йосипович набрав 38,48% голосів, а Грабар-Кітарович - 37,18%.

Згідно з конституцією, президент Хорватії обирається всенародним таємним голосуванням строком на п'ять років і не може бути переобраним більше ніж один раз. Глава держави здійснює керівництво армією і дипломатією, а також виконує церемоніальні функції. Йосиповича обрали 10 січня 2010 року, тоді він набрав понад 60% голосів виборців.

Вранці в понеділок, 12 січня, Колінда Грабар-Кітарович виступила з заявою, в якій пообіцяла своїм співгромадянам зробити країну "однією з

найуспішніших в ЄС".

"Коли я вступила в цю битву, багато людей мені говорили: "Навіщо тобі це треба? Ти програєш". Але я не здаюся. І таким самим чином я працюватиму на благо Хорватії", - заявила 46-річна Грабар-Кітарович у своєму виборчому штабі, куди вона приїхала після голосування. Виступ переможниці виборів хорватське телебачення транслювало у прямому ефірі.

При цьому, підкреслила вона, "робота чекає нас не завтра, а вже сьогодні". "Вже сьогодні ми почнемо працювати на благо нашої батьківщини", - пообіцяла вона.

Грабар-Кітарович, яка свою передвиборчу кампанію будувала переважно на питаннях економіки, акцентуючи увагу на заходи щодо зміцнення енергетичної безпеки, боротьби з безробіттям і перешкоджанню витокам молоді за кордон, і сьогодні звернулася до цієї теми. "Країна перебуває у важкому економічному і соціальному стані. Ми економили кожну куну (хорватська валюта), тому спасибі волонтерам, які безкоштовно працювали під час виборчої кампанії", - сказала вона. "І ми подбаємо про наших 318 тис. безробітних, про тисячі молодих, які виїжджають із країни, торік їх було 12 тис.", - зазначила вона.

Переможниця подякувала своєму супернику - дійсному президенту Іво Йосиповичу, який відстав від неї менш ніж на 1%, а також своїм суперникам по першому туру і закликала прихильників усіх кандидатів до об'єднання. "Всі ми бажаємо кращої Хорватії. Було вже досить розділень на наших і ваших. Ви всі мої, дорогі мої хорватські громадяни. Нас чекає важка робота, давайте об'єднаємося", - закликала вона.

Майбутній президент пообіцяла "боротися за хорватські національні інтереси". "Хорватія це може, хоче і заслуговує", - заявила вона.

Грабар-Кітарович також приділила увагу зміцненню національної політики оборони і пообіцяла "нульову толерантність щодо корупції". У сфері зовнішньої політики Грабар-Кітарович зобов'язалася дбати про інтереси Хорватії. "Ми відродимо партнерство з нашим другом Німеччиною, вирішимо відкриті питання з сусідами, будемо боротися за права хорватів не тільки у своїй країні", - зазначила вона, підкресливши, що підтримає хорватський народ у Боснії і Герцеговині, а також хорватів у Воєводині (автономія в Сербії).

Вона також закликала повернутися всіх тих, хто виїхав із Хорватії. "Повірте, що разом ми зможемо зробити диво", - резюмувала майбутній президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram