ГоловнаСвіт

Чотири міністри ЄС закликають Єврокомісію розробити план боротьби з російською пропагандою

Ініціатор листи Єврокомісії - глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс

Чотири міністри ЄС закликають Єврокомісію розробити план боротьби з російською пропагандою

Міністри закордонних справ Литви, Великобританії, Данії та Естонії Лінас Лінкявічюс, Філіп Хеммонд, Мартін Лідегаард і Кейт Пентус-Росіманнус звернулися до Єврокомісії із закликом розробити план дій у боротьбі з російською пропагандистською кампанією. Відповідний лист направлено главі зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріці Могеріні, інформує "РБК-Україна" з посиланням на Delfi.

Чотири міністри закордонних справ попередили, що "Росія швидко розширює свою кампанію дезінформації та пропаганди" з метою підтримки "політичних і військових цілей російського уряду".

У листі міністри закликали забезпечити "надійну і конкурентоспроможну інформаційну альтернативу російськомовним жителям і тим, хто користується контрольованими Російською Федерацією ЗМІ". Вони також запропонували обговорити тему російської пропаганди на зустрічі міністрів країн - членів ЄС на початку року і закликали зовнішньополітичне відомство ЄС розробити план дій на 2015-2016 роки.

"Хотілося б, щоб ми приділяли більше уваги не тільки на словах, а й конкретними діями

створенню умов для того, щоб люди отримували альтернативну, вільну, об'єктивну інформацію. У жодному разі вона не повинна контролюватися іншою "справедливою" владою, тому що це теж невільна інформація", - сказав автор ініціативи - глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.

У листі до Брюсселя пропонується створити в Інтернеті платформу, на якій подаватиметься інформація про брехню і маніпуляції пропаганди, надаватиметься підтримка ініціативам зі створення телеканалів, мережевих порталів, радіостанцій і друку російською мовою, заохочуватиметься обмін продукцією всередині ЄС, пропонуватиметься продукція сучасним російським ЗМІ.

Чотири міністри також заявили, що ЄС слід приділяти більше уваги об'єктивному інформуванню, прозорості інтересів та запобіганню розпалюванню ворожнечі і пропаганді війни. З цією метою міністри пропонують зробити тіснішим співробітництво регуляторів ЗМІ ЄС.

Нагадаємо, німецький депутат Норберт Реттген звинуватив Путіна у поширенні пропаганди в Німеччині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram