ГоловнаСвіт

Китайських чиновників змусять вивчати мови нацменшин

Влада КНР хоче прищепити чиновникам "глибоке розуміння" культури нацменшин

Китайських чиновників змусять вивчати мови нацменшин

Чиновники, котрі представляють ханьську етнічну більшість Китаю, які працюють у районах проживання етнічних меншин, повинні докласти зусиль до вивчення їхніх мов для глибшого розуміння культури національних меншин.

Про це в понеділок заявив уряд КНР, інформує агентство Рейтер.

Наразі в Китаї офіційно налічується 56 національностей, багато з яких мають свою власну унікальну культуру: від груп з більшою чисельністю населення (тибетці, монголи) і до невеликих етнічних груп, мови яких знаходяться під загрозою зникнення (евенки).

Хоча з 1913 року офіційною розмовною мовою в Китаї служить діалект путунхуа (мандарин), мови меншин вивчаються у школі та інколи широко використовуються, однак багато чиновників-ханьців не докладають жодних зусиль для їх вивчення, а також для розуміння місцевої культури, зазначає Рейтер.

Згідно з опублікованим у понеділок документом, одночасно необхідно навчити чиновників - представників меншин - мандаринської мови та китайського письма, і ханьців - мови нацменшин.

"Ханьці, котрі працюють в районах проживання національних меншин повинні вчитися і розуміти мову і писемність національних меншин", - йдеться в документі. З нього також випливає, що чиновників слід підготувати до довгострокової роботи в районах проживання нацменшин, щоб "виховати людей з глибоким розумінням таких регіонів".

Ху Чуньхуа (Hu Chunhua), глава Комуністичної партії у південній провінції Гуандун і потенційний голова КНДР, є одним з небагатьох високопоставлених ханьських чиновників, які розмовляють мовою меншини, в його випадку - тибетською, зазначає агентство.

Мовна політика вже давно є болючим питанням у Китаї, особливо в районах проживання національних меншин. Так, в останні роки хвилю протестів викликає насадження двомовної освіти у тибетських регіонах, незважаючи на те, що багато батьків хочуть, щоб їхні діти вивчали мандаринську для поліпшення своїх перспектив на працевлаштування.

Тибет і Сіньцзян неодноразово виступали проти китайського правління. Протягом останніх двох років у масових заворушеннях у Сіньцзяні загинули сотні супротивників Пекіна. У зв'язку з цим правозахисні організації звинувачують владу КНР у занадто суворому контролі над релігією, мовою і культурою, що, на їхню думку, і сприяє розпалюванню заворушень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram