ГоловнаСвіт

Олланд відмовився передати "Містралі" Росії

Президент Франції допускає передачу кораблів РФ у разі дотримання Москвою мінських домовленостей

Олланд відмовився передати "Містралі" Росії
Франсуа Олланд
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що на сьогодні країна не має підстав для поставки Росії вертольотоносців типу "Містраль".

Про це повідомляє ТАСС.

"Про це я заявляв кілька разів: на цей момент немає достатнього прогресу для того, щоби, з точки зору Франції, можна було здійснити поставку", - зазначив глава держави після закінчення саміту ЄС у Брюсселі. За його словами, виконання контракту щодо "Містралів" залежить від дотримання Росією мінських домовленостей, інакше "будуть відповідні висновки".

Олланд також повідомив, що лідери країн ЄС на саміті вирішили не вводити додаткові обмежувальні заходи проти Росії. "Нових санкцій не має бути. Пом'якшення санкцій залежатиме від констатації нами прогресу", - заявив французький лідер.

Для врегулювання кризи на південному сході України Олланд спільно з канцлером Німеччини Ангелою Меркель вирішив у найближчі дні продовжити переговори з президентом РФ Володимиром Путіним і українським лідером Петром Порошенком. На думку французького президента, до кінця цього року нового прогресу в українському питанні можна досягнути. Тристороння зустріч контактної групи, як очікується, відбудеться 21 грудня в Мінську.

Раніше в четвер президент Франції виступив за ослаблення санкцій проти Росії, яка, за його словами, "постраждала від санкцій". При цьому він підкреслив, що для цього Москва має включитися в процес розв'язання кризи на сході України.

18 грудня стало відомо, що корабель із російськими екіпажами "Містралів" покинув французький порт.

Угоду на постачання "Містралів" уклали у червні 2011 року. Перший корабель мали передати Росії 1 листопада 2014 року, але цього не сталося через російської агресії проти України. На початку грудня міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що передачу "Містралів" Росії можуть не просто відкласти, а скасувати взагалі, якщо позиція Росії щодо України не зміниться.

Згодом президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія зажадає повернути гроші, якщо не отримає "Містралі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram