ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Голова Конституційного суду Росії розкритикував Держдуму за часті заборони

У КС РФ вважають, що надмірна кількість заборон порушує принцип співмірності провини і відповідальності

Голова Конституційного суду Росії розкритикував Держдуму за часті заборони
Госдума
Фото: http://www.ntv.ru

Голова Конституційного суду Росії (КС) Валерій Зорькін розкритикував депутатів Держдуми за запровадження занадто великої кількості заборон.

Про це він написав у "Российской газете".

Зорькін заявив, що велика кількість заборон порушує принцип співмірності провини і відповідальності.

"Останніми роками в законодавчій практиці спостерігається тенденція до надмірного захоплення заборонами, які вводяться таким чином, що фактично набувають характеру "зворотної сили" і порушують принцип пропорційності провини і відповідальності (оскільки не дозволяють враховувати конкретні обставини життєвої ситуації людей, які потрапили під ці заборони, а також ступінь і важкість вчиненого ними правопорушення)", - написав Зорькін.

При цьому він зазначив, що КС визнав частково неконституційними такі доповнення в трудовому законодавстві. Так, він наводить у приклад заборону займатися педагогічною діяльністю особам, у яких була судимість, або заборону на державну службу тим, хто не пройшов військової підготовки.

"Вважаю, що цих і подібних відступів від вимог Конституції можна було б уникнути, якщо такого роду заборони, які, по суті справи, мають характер позбавлення права, вводити в кримінальному чи адміністративному кодексах як додаткові заходи покарання за скоєний злочин або правопорушення", - запропонував Зорькін.

Нагадаємо, раніше в грудні повідомлялося, що російським держкомпаніям заборонять закупівлю імпортних товарів до кінця року. А в листопаді в Держдумі запропонували заборонити французькі вина через "Містралі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram