ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

КС РФ відхилив скаргу Толоконнікової на статтю про хуліганство

Учасниця Pussy Riot хотіла оскаржити покарання за хуліганство

КС РФ відхилив скаргу Толоконнікової на статтю про хуліганство
Толоконникова
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Росії відхилив скаргу учасниці групи Pussy Riot Надії Толоконнікової, яка оскаржувала положення статті Кримінального кодексу РФ про хуліганство.

Рішення суду від 25 вересня опубліковано на офіційному сайті КС РФ.

На думку Толоконнікової, яку раніше засудили за хуліганство, стаття невідповідно обмежує свободу вираження поглядів, дозволяє визнати порушення релігійних норм порушенням громадського порядку і встановлювати злочинність діянь на основі їх сприйняття як неприйнятних більшістю населення.

Суд вважає, що в нормі немає невизначеності, а оцінка фактичних обставин не входить до компетенції суду.

У лютому 2012 року учасниці гурту Pussy Riot провели в московському храмі Христа Спасителя акцію під назвою "панк-молебень", за підсумками якої трьох учасниць групи - Надію Толоконнікову, Марію Альохіну та Катерину Самуцевич - затримала поліція. Хамовницький суд Москви 17 серпня 2012 року засудив активісток до двох років колонії загального режиму за хуліганство. Пізніше, 10 жовтня, Мосміськсуд замінив покарання Самуцевич з реального на умовне. А в грудні 2013 року Толоконнікову й Альохіну звільнили за амністією, приуроченою до 20-річчя Конституції Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram