ГоловнаСвіт

Правозахисники закликали Європу "легалізувати" 600 тис. осіб без громадянства

Всього у світі налічується 10 млн людей без громадянства

Правозахисники закликали Європу "легалізувати" 600 тис. осіб без громадянства
архив
Фото: belta.by

Міжнародна організація Європейська мережа з питань безгромадянства (ЄМБ) закликала європейські країни вирішити питання про правовий статус людей без громадянства (апатридів), яких у Європі налічується близько 600 тисяч.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Особи без громадянства, яких не визнають як громадян жодної країни, позбавлені основних прав, які більшість людей сприймають як належне. Вони не можуть працювати, не мають доступу до системи охорони здоров'я та навіть не можуть одружитися. Як зазначають правозахисники, часто в кінцевому підсумку вони опиняються на вулиці або в місцях довгострокового утримання мігрантів, і дуже вразливі для експлуатації.

"Занадто довго Європа дозволяла особам без громадянства існувати як "юридичним примарам", чиї права порушуються і які не мають доступу до правосуддя. Настав час розв'язати цю проблему раз і назавжди", - заявив Кріс Неш, директор ЄМБ у Європі.

Європейська мережа з питань безгромадянства (ЄМБ) є альянсом громадянського суспільства з 53 організаціями-членами у більш ніж 30 країнах, націлених на боротьбу з безгромадянством у Європі. У вівторок, 14 жовтня, ця організація закликала європейські країни дозволити людям без громадянства узаконити їх присутність на території країн, де вони проживають.

У зв'язку з величезною кількістю осіб без громадянства в Європі, ЄМБ закликає всі європейські держави приєднатися до Конвенції про статус апатридів 1954 року до кінця 2014 року, а також, щоб усі європейські держави без чинної процедури визначення статусу осіб без громадянства взяли на себе зобов'язання вжити протягом 2014 року необхідних заходів для введення такої процедури до кінця 2016 року.

Наразі лише у восьми країнах Європи діє процедура визначення статусу осіб без громадянства - Великобританії, Угорщині, Іспанії, Грузії, Молдові, Латвії, Франції та Італії. Більшість європейських країн, в тому числі Україна, ратифікували Конвенцію про статус апатридів 1954 року, однак Естонія, Кіпр, Мальта і Польща досі цього не зробили.

В цілому у світі налічується 10 млн людей без громадянства. Масштабні випадки безгромадянства часто виникають внаслідок правонаступництва держав, як, наприклад, після розпаду Радянського Союзу, коли багато колишніх радянських громадян не набули громадянства нових незалежних держав. Серйозною причиною безгромадянства є також етнічна і гендерна дискримінація в законодавстві, політиці чи правозастосовній практиці у сфері громадянства. Це може проявлятися в масовому позбавлення громадянства певної етнічної групи або встановлення обмежень на право жінок передавати громадянство своїм дітям. Крім того, безгромадянство може виникати через прогалини або відсутність гарантій щодо запобігання безгромадянству в законодавстві або ухваленому політичному курсі у сфері громадянства, при народженні або на наступних етапах життя, або внаслідок колізії законів про громадянство двох або кількох держав. Адміністративні перешкоди в отриманні документів, що засвідчують особу, або документів про громадянство, що виникають в міграційному контексті, також збільшують кількість осіб, яких торкнулася проблема безгромадянства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram