ГоловнаСвіт

Сікорського обрали спікером Сейму Польщі

Деякі польські політики вважають, що в майбутньому Сікорський претендуватиме на посаду президента

Сікорського обрали спікером Сейму Польщі
Радослав Сикорский
Фото: EPA/UPG

Новим головою Сейму Польщі (нижня палата парламенту) обрано Радослава Сікорського, пише польська "Газета Виборча".

За обрання Сікорського спікером проголосували 233 депутати, проти - 143, утрималися - 62. Усього в голосуванні взяли участь 438 народних обранців.

Кандидатуру Сікорського підтримали депутати владної урядової коаліції, до якої входять "Громадянська платформа" і Польська селянська партія.

"До кінця каденції маємо два пріоритети, про які говорить президент Коморовський, - зміцнення польської родини і зміцнення польської обороноздатності", - прокоментував Сікорський своє призначення.

Він подякував усім фракціям Сейму за те, що вони не виставляли інших кандидатів у спікери: "Для мене це величезна честь очолити один з найстаріших парламентів у Європі. Дякую тим, хто за мене голосував, а також тим, кого я ще не переконав".

Попередній спікер Сейму Ева Копач очолила уряд Польщі.

Радослав Сікорський - польський політик, політолог і журналіст. Народився 23 лютого 1963 року в місті Бидгощ. У 2005-2007 роках був міністром оборони в урядах Казімежа Марчинкевича і Ярослава Качинського (від партії "Право і справедливість"), у 2007-2014 роках - міністром закордонних справ в уряді Дональда Туска (від партії "Громадянська платформа"). Сікорський є одним з авторів концепції програми ЄС "Східне партнерство". Його обирали сенатором (2005-2007 роки), з 2007 року був депутатом Сейму. Протягом семи років Сікорського називали кращим міністром в його кабінеті. Демісію Сікорського із зовнішньополітичного відомства багато спостерігачів назвали великою втратою для міністерства.

У понеділок президент Польщі Броніслав Коморовський офіційно призначив новий уряд країни, прем'єром стала Єва Копач. Новий кабмін - коаліційний, до нього входять представники партії "Громадянська платформа" та Польської селянської партії. Попередній прем'єр Дональд Туск пішов у відставку через обрання на саміті ЄС в Брюсселі 30 серпня головою Євроради.

Тим часом з отриманням посади спікера Сікорський формально став другою людиною в країні після президента республіки, оскільки, згідно з польською конституцією, якщо голова держави з тих чи інших причин не може виконувати свої обов'язки, його місце займає маршал Сейму до моменту вибору нового лідера. Діючий президент Броніслав Коморовський раніше також був спікером, більш ніж два місяці виконуючи обов'язки глави держави після загибелі в авіакатастрофі під Смоленськом Леха Качинського.

Деякі польські політики вважають, що для Сікорського крісло спікера в парламенті - це щабель на шляху до посади президента країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram