ГоловнаСвіт

Більшість шотландців не зрозуміли, які "нові повноваження" обіцяє їм Лондон

У разі збереження регіону в складі Сполученого Королівства.

Більшість шотландців не зрозуміли, які "нові повноваження" обіцяє їм Лондон
Сторонники независимости Шотландии
Фото: EPA/UPG

Більшість шотландців не розуміють суті обіцянки лідерів трьох британських основних партій надати "великі нові повноваження" владі Шотландії в разі збереження регіону у складі Сполученого Королівства.

Про це свідчать дані опитування YouGov для телеканалу Sky News від 17 вересня.

Лідери трьох основних партій - консервативної, лейбористської та ліберал-демократичної - нещодавно пообіцяли: якщо шотландці на референдумі проголосують проти виходу зі складу Сполученого Королівства, шотландському парламенту нададуть "великі нові повноваження". Однак лідери партій Девід Кемерон, Ед Мілібанд і Нік Клегг не вдавалися в подробиці, зосередившись на емоційних закликах до шотландців.

Результати опитування показали, що 61% жителів Шотландії так і не зрозумів, що ж саме пообіцяла їм британська влада, а 33% заявили, що розуміють суть обіцянок.

Окрім того, 38% шотландців зізналися, що їм не зрозуміло, чи зможе незалежна Шотландія зберегти фунт стерлінгів як валюту, а ще 57% заявили, що мають однозначну відповідь на це питання. Раніше Кемерон заявив, що Великобританія не дозволить незалежній Шотландії зберегти фунт стерлінгів. При цьому перший міністр Шотландії Алекс Салмонд каже, що ніхто не може Шотландії заборонити користування цією валютою.

"Цікаво, що з моменту появи на початку минулого тижня результатів опитування, яке свідчило, що тепер прихильників незалежності більше, ніж противників, лідери кампанії проти незалежності стали наголошувати, що Шотландія матиме "великі повноваження". Однак проблема полягає в тому, що в результаті вони привернули увагу до того факту, що ми насправді не знаємо, що нам пропонують", - прокоментувала результати опитування професор Шотландського центру з питань конституційних змін Нікола Мак'юен.

В опитуванні взяли участь 2,4 тисячі жителів Шотландії.

Якщо більшість жителів Шотландії на референдумі 18 вересня проголосують за незалежність, 24 березня 2016 року регіон вийде зі складу королівства. Опитування громадської думки не дають точного уявлення про результат голосування, показуючи щоразу різний розподіл голосів. Результат референдуму, судячи з усього, залежить від тих, хто досі не визначився зі своєю позицією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram