ГоловнаСвіт

Обама: лихоманка Ебола виходить з-під контролю

США закликали світову спільноту активізувати боротьбу з вірусом

Обама: лихоманка Ебола виходить з-під контролю
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Епідемія лихоманки Ебола, що охопила Західну Африку, виходить з-під контролю.

Про це заявив президент США Барак Обама в середу, 17 вересня, повідомляє агентство Рейтер.У зв'язку із цим американський лідер закликав світову спільноту до активних дій, зокрема надати додаткову допомогу в боротьбі з поширенням небезпечної хвороби.

"Жорстока правда полягає в тому, що в Західній Африці лютує епідемія небачених масштабів", - заявив Обама під час свого візиту в центр контролю і профілактики захворювань в Атланті. За його словами, якщо епідемію не зупинити зараз, то в майбутньому вона може торкнутися ще сотень тисяч людей.

"Поширення вірусу може спричинити серйозні наслідки у сферах економіки, політики і безпеки, які будуть дуже відчутними", - подає слова президента агентство Associated Press. Водночас Обама зазначив, що шанси на початок епідемії лихоманки Ебола у США вкрай низькі.

За словами Обами, Вашингтон має намір істотно збільшити інтенсивність застосування заходів боротьби з вірусом. Наприклад, США за запитом влади Ліберії створять у цій країні військовий командний центр для координації зусиль з надання допомоги владі країн Західної Африки в боротьбі з поширенням лихоманки. Його очолить командувач сухопутними військами США в Африці генерал Дерріл Вільямс.

Між тим, як повідомляє euronews, американські сенатори заслухали доповідь американського лікаря Кента Брентлі, який заразився Ебола в Африці і став одним зі статистично небагатьох, хто вижив. За його словами, ЗМІ приділяють цьому багато уваги, і люди знають про ситуацію в Західній Африці, проте влада поки що реагує надто повільно. Заходи, що вживаються, не адекватні масштабу проблеми, що стоїть перед нами, зазначив Брентлі.

США, за повідомленнями американських лікарів, просунулися найдалі у створенні вакцини від геморагічної лихоманки. У Національному інституті алергічних та інфекційних захворювань повідомили, що вже провели випробування на добровольцях і не виявили негативних побічних реакцій.

Нагадаємо, 16 вересня стало відомо, що Обама вирішив відправити 3000 військових в Західну Африку для боротьби з вірусом Ебола, а також запустити масштабні медичні курси і програму з гігієнічного навчання.

Спалах лихоманки Ебола почався в лютому цього року у Гвінеї, згодом вірус поширився на сусідні Сьєрра-Леоне, Ліберію та Нігерію. Наприкінці серпня стало відомо, що небезпечне захворювання дісталося до Демократичної Республіки Конго і Сенегалу. За даними ООН, від лихоманки померло вже близько 2,5 тис. осіб, а всього зареєстровано 4985 випадків захворювання. В організації зазначили, що боротьба з небезпечним вірусом обійдеться в $1 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram