ГоловнаСвіт

Влада Шотландії пообіцяла прихильникам незалежності входження в ЄС

Баррозу вважає, що Шотландії "буде дуже важко, якщо не неможливо" увійти до складу блоку

Влада Шотландії пообіцяла прихильникам незалежності входження в ЄС

Перший міністр Шотландії Алекс Салмонд пообіцяв, що в разі набуття регіоном незалежності Шотландія зможе дуже швидко - за півтора року - домовитися про входження до складу Євросоюзу.

"Независимая Шотландія буде активним членом ЄС згідно з нашими міжнародними, спрямованими в майбутнє завданнями і цінностями. Ми зможемо безпосередньо підтримати інтереси Шотландії та забезпечити вигідну угоду для наших фермерів, рибалок та всіх інших", - зазначив Салмонд під час чергового виступу в Единбурзі напередодні референдуму.

Він також зазначив, що влада Великобританії під впливом Партії незалежності, що набирає популярності, ставить під загрозу членство в ЄС.

Раніше представники Шотландської національної партії казали, що Шотландія увійде в ЄС "автоматично". Тепер мова йде про переговори, хоча прихильники незалежності Шотландії стверджують, що переговори вестимуть "зсередини" ЄС, оскільки наразі регіон входить до складу Сполученого Королівства, а, отже, і Євросоюзу.

Між тим, колишній президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу заявляв, що Шотландії "буде дуже важко, якщо не неможливо" увійти в ЄС.

Противники здобуття Шотландією незалежності, які беруть участь в кампанії Better Together, посилаються на слова керівників ЄС про те, що Шотландія, вийшовши зі складу Сполученого Королівства, вийде з ЄС.

"Експерти, в тому числі, Жан-Клод Юнкер, Жозе Мануел Баррозу і Херман ван Ромпей чітко висловилися з цього приводу. Якщо ми проголосуємо за вихід зі Сполученого Королівства, ми вийдемо з ЄС. Націоналісти не відповіли на запитання, як ми повернемося в ЄС, скільки часу це забере, і головне, на яких умовах. Зараз у нас є спеціальні знижки, які приносять 135 фунтів стерлінгів на рік шотландським сім'ям. Відокремлення поставить це під загрозу", - заявив журналістам представник Better Together.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram