ГоловнаСвіт

Безкоштовні дороги загрожують розвалом провладної коаліції ФРН

Введення плати за проїзд на німецьких дорогах дозволить залучити в казну понад €600 млн на рік

Безкоштовні дороги загрожують розвалом провладної коаліції ФРН
Хорст Сихофер
Фото: EPA/UPG

Лідер баварської партії Християнсько-соціальний союз (ХСС), молодшого партнера партії Ангели Меркель, Хорст Сіхофер виступив з різкою критикою нерішучості голови Мінфіну ФРН Вольфганга Шойбле щодо введення плати за проїзд автотрасами в Німеччині і пригрозив розвалом провладної коаліції.

Про це 9 вересня повідомляє euronews.

"Шойбле відомий своїм негативним ставленням до платних доріг. Його пропозиція - змусити самих німців багато платити, але для нас це взагалі не питання для обговорення. Він ставить все нові і нові перепони, щоб це не набуло чинності, і ми не потерпимо цього".

Наразі платний проїзд німецькими дорогами діє тільки для вантажівок. Разом із тим, введення плати за проїзд для всіх дозволить залучити в казну понад €600 млн на рік.

"Я добровільно заплатив 64 євро, коли користувався прекрасними дорогами під час відпустки (по Італії). Але на такий самий жест доброї волі я чекаю від тих, хто їздить Німеччиною, хто приїжджає з-за кордону і користується нашими дорогами. І я не прошу нічого іншого", - прокоментував ситуацію федеральний міністр транспорту Німеччини Олександр Добріндт.

На тлі "дорожньої" полеміки внутрішній звіт Мінфіну і МВС, за даними журналу "Шпігель", говорить про те, що підготовка до терміналів оплати може коштувати уряду дорожче, ніж самі збори, а нововведення ризикує вступити в протиріччя із законами ЄС.

Наразі залишається багато спірних питань з приводу "дорожнього" податку. Йдеться, зокрема, про те, чи торкнеться це всіх автомобілістів або тільки іноземців. Крім того, якщо можливе нововведення торкнеться тільки іноземців, то чи не порушить воно закони Євросоюзу. При цьому багато німців вказують на сусідні Австрію і Швейцарію, де при перетині кордону будь-якому водієві необхідно купити річний абонемент для проїзду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram