ГоловнаСвіт

Швейцарія готова надати притулок Сноуденові

В обмін швейцарські прокурори вимагають від колишнього агента спецслужб США виконати кілька умов

Швейцарія готова надати притулок Сноуденові
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Федеральна прокуратура Швейцарії заявила, що готова надати притулок Едвардові Сноудену.

Про це 7 вересня повідомила газета Sonntags Zeitung.

За даними видання, колишній агент американських спецслужб може залишитися у Швейцарії, якщо погодиться дати свідчення проти свого колишнього роботодавця - Агентства національної безпеки (АНБ) - і розкриє подробиці шпигунської діяльності розвідки США.

Прокуратура опублікувала спеціальний документ під назвою "Які правила повинні діяти, якщо Едвард Сноуден прибуде до Швейцарії і США надішлють запит про його видачу". З документа випливає, що колишньому співробітникові спецслужб може бути гарантовано право притулку, однак лише якщо це не суперечить "вищим державним зобов'язанням". Чи має їх конфедерація, прокуратура перевірить найближчим часом. Уряд Швейцарії це рішення поки що ніяк не коментує.

Едвард Сноуден 2013 року передав для публікації в ЗМІ документи про шпигунську діяльність ЦРУ й АНБ. Отримавши відмову про надання політичного притулку від кількох країн, Сноуден звернувся з аналогічним проханням до влади РФ, яка в серпня 2013 року надала йому тимчасовий притулок терміном на рік. Однак 1 серпня 2014 він отримав трирічний вид на проживання в Росії, який дозволяє йому виїжджати за межі країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram