ГоловнаСвіт

Іран отримав від Японії $1 млрд раніше заморожених активів

У період з січня по липень 2014 Тегеран отримав доступ до $4,2 млрд своїх активів

Іран отримав від Японії $1 млрд раніше заморожених активів
Фото: motto.net.ua

Центральний банк Ірану отримав від Японії $1 млрд із раніше заморожених доходів від продажу нафти згідно з умовами досягнутої раніше угоди з "шісткою" міжнародних посередників.

Про це 4 вересня повідомило іранське державне інформаційне агентство IRNA, інформує Рейтер.

В обмін на продовження дій зі скорочення ядерної програми, Іран протягом наступних чотирьох місяців отримає $2,8 млн його коштів, що знаходяться в іноземних банках, на додачу до $4,2 млрд, виплачених у період з січня по липень 2014 року.

За словами американських чиновників, за останні роки видобуток нафти в Ірані в результаті введеного Заходом режиму ембарго скоротився вдвічі, а на іранських рахунках за кордоном заморожено близько $100 млрд.

20 серпня Міжнародне агентство з ядерної енергії (МАГАТЕ) підтвердило, що Іран виконує умови розширеної угоди з "шісткою" міжнародних посередників (США, Китай, Франція, Німеччина, Великобританія і Росія), які дозволять розморозити частину його закордонних активів.

Як повідомляє агентство IRNA з посиланням на офіс зі зв'язків з громадськістю іранського центрального банку, центральний банк Японії в два етапи передав грошові кошти в розмірі $1 млрд на рахунок іранського центрального банку в Омані. Японія, Китай, Індія і Південна Корея є найбільшими покупцями іранської нафти. Японія, вкупі з Південною Кореєю та Індією, раніше в рамках тимчасової угоди між Тегераном і "шісткою" перерахувала Ірану кошти за поставки нафти.

Ядерні переговори мали поновитися вже цього місяця в Нью-Йорку. Міжнародна "шістка" вимагає, щоб Іран значно урізав свою програму зі збагачення урану, щоб виключити можливість виробництва ісламською республікою ядерної зброї. Іран далі наполягає на мирному характері своєї ядерної програми.

Нагадаємо, 24 листопада 2013 року в Женеві ухвалили план дій, згідно з яким "шістка" міжнародних посередників і представники Ірану мусили до 20 липня узгодити документ, який гарантує винятково мирний характер ядерної програми Ірану. В обмін на це з ісламської республіки знімуть міжнародні санкції. Документ діє "щонайбільше рік" з моменту підписання, тобто угоду мають вироблити до 24 листопада 2014 року. Сторонам не вдалося узгодити остаточний документ про гарантії безпеки ядерної програми Тегерана у запланований термін, однак у них, як і раніше, є час для узгодження плану до 24 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram