ГоловнаСвіт

У військову доктрину РФ запропоновано внести превентивний ядерний удар по США

Головними противниками Росії пропонується означити США і НАТО

У військову доктрину РФ запропоновано внести превентивний ядерний удар по США
архив
Фото: sibnovosti.ru

У новій версії військової доктрини Росії має бути визначено головного противника країни, а також чітко означено умови для завдавання превентивного удару російськими силами ядерного стримування (СЯС).

Про це 3 вересня повідомляє агентство "Интерфакс" з посиланням на заяву координатора управління генеральних інспекторів російського міністерства оборони, генерала армії Юрія Якубова.

"У цьому стратегічному для країни документі має бути в першу чергу чітко вказано ймовірного противник Росії, чого немає у військовій доктрині від 2010 року. На мій погляд, головні наші противники - це США і Північноатлантичний блок", - сказав генерал.

За його словами, ще кілька років тому керівництво США і НАТО на всіх рівнях заявляло, що Північноатлантичний альянс, Захід не є ворогами Росії. Однак зараз, на думку генерала, проти Росії "розгорнуто справжню інформаційну війну, в особі нашої держави цілеспрямовано формується образ ворога Заходу із далекосяжними цілями".

"А головне - до наших кордонів впритул наближаються бази США і НАТО. Ці глобальні зміни і виклики, на мій погляд, мають бути чітко відображені в уточненій Військовій доктрині", - сказав Якубов.

Напередодні стало відомо, що Росія до кінця року уточнить військову доктрину, з огляду, зокрема, на події в Україні, розширенням НАТО у Східній Європі і планами США щодо розміщення ПРО у Європі.

За словами генерала, у новому документі необхідно відобразити принципові зміни, які сталися в організаційно-штатній структурі армії і флоту: створення Військ повітряно-космічної оборони (ВКО), формування Сил швидкого реагування на основі Повітряно-десантних військ, а також Національного центру управління оборони держави та ряду інших.

"Зокрема, на мій погляд, необхідно ретельно опрацювати форми і способи функціонування ВКО в тісній взаємодії зі стратегічними силами ядерного стримування, РВСН, стратегічною авіацією і ВМФ. При цьому необхідно пропрацювати умови, за яких Росія може завдати превентивного удару російськими стратегічними ядерними силами", - зазначив генерал.

Чинну версію військової доктрини Росії було прийнято 5 лютого 2010 року. У ній передбачено, що Росія залишає за собою право на застосування ядерної зброї у відповідь на використання проти неї або її союзників ядерної та інших видів зброї масового знищення, а також у відповідь на великомасштабну агресію із застосуванням звичайної зброї, коли під загрозу поставлено саме існування російського держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram