ГоловнаСвіт

МАГАТЕ: Іран виконує угоди із прозорості ядерної програми

Раніше представники організації провели "корисні" консультації з представниками Тегерана.

МАГАТЕ: Іран виконує угоди із прозорості ядерної програми
Юкия Амано
Фото: EPA/UPG

Іран приступив до реалізації угоди, в рамках якої іранська ядерна програма має стати прозорою для міжнародних спостерігачів.

Про це у понеділок, 18 серпня, заявив генеральний директор Міжнародного агентства ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано, повідомляє агентство Рейтер.

"Виконання цих п'яти кроків почалося. Я очікую, що за наступний тиждень буде досягнуто подальшого прогресу", - сказав Амано в аеропорту Відня, куди повернувся після візиту в Тегеран.

У неділю Амано провів зустрічі з президентом країни Хасаном Рухані та міністром закордонних справ Мохаммадом Джавадом Заріфом.

Раніше за підсумками зустрічей Амано зазначав, що вони "виявилися корисними" і він був "дуже радий" почути твердий намір іранської сторони вирішити всі питання з ядерної тематики у співпраці з МАГАТЕ.

Нагадаємо, світові держави звинувачують Іран у спробах створення ядерної зброї під прикриттям цивільної ядерної програми. Тегеран заперечує звинувачення, заявляючи, що розробляє технології для вироблення електроенергії та інших мирних цілей.

Наприкінці серпня спливає черговий тримісячний період домовленостей між МАГАТЕ та Іраном про розкриття інформації іранської ядерної програми. МАГАТЕ веде діалог з Ісламською Республікою паралельно з переговорами "шістки" міжнародних посередників (США, Великобританія, Франція, Німеччина, Росія, Китай) та Ірану із всеосяжного врегулювання ядерної проблеми.

Окрім того, на МАГАТЕ лежить відповідальність перевірки укладених у листопаді минулого року домовленостей між Іраном і "шісткою", а також можливих нових домовленостей, які можуть бути досягнуті під час продовжених до листопада цього року переговорів "шістки" та Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram