ГоловнаСвіт

Росія підготувала новий список санкцій у відповідь

Нові обмеження введуть, якщо Захід розширить санкції проти РФ

Росія підготувала новий список санкцій у відповідь
Фото: сomfortblog.net

Росія може обмежити ввезення промислових товарів з США та ЄС у відповідь на санкції.

Про це у понеділок, 18 серпня, пишуть "Ведомости" з посиланням на двох федеральних чиновників.

За даними видання, обмеження можуть ввести, якщо Захід посилить санкції проти Росії. Відповідні пропозиції уряд направив президенту РФ Володимиру Путіну.

Як розповів один з чиновників, через кілька днів після того, як ЄС і США ввели секторальні санкції проти Росії, уряд направив президенту доповідь з широким списком можливих санкцій у відповідь. Проте Путін доручив обмежити лише ввезення продуктів. За словами іншого чиновника, в уряді поки немає доручення президента готувати документи про введення нових санкцій.

Одна з можливих санкцій - повна або майже повна заборона імпорту автомобілів з "недружніх" країн. За словами одного з чиновників, попит може бути забезпечений за рахунок внутрішнього виробництва, насамперед підприємств, що працюють в режимі промислового збирання.

За даними "АСМ-холдингу", у першому півріччі 2014 року частка завезених легкових автомобілів на російському ринку склала 27%, вантажівок - 46%, автобусів - 13%.

Також можливе обмеження імпорту медичних виробів. Однак, за словами чиновника, це питання вимагає додаткового обговорення.

Прес-секретар президента Дмитро Пєсков зазначив, що якщо будуть нові дії з боку ЄС та США, то і Росія розгляне можливість розширення санкцій. Якими вони можуть бути, за його словами, залежить від дій Заходу.

Про те, що Росія може ввести додаткові санкції попереджав 7 серпня і прем'єр-міністр Дмитро Медведєв. Зокрема, він говорив про можливу заборону для європейських і американських авіаліній на транзит через Росію до країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Також можуть прийняти захисні заходи в авіабудуванні, суднобудуванні, автомобільній промисловості та в інших галузях.

Співробітник апарату уряду запевнив, що "поки це все страшилки, жодних додаткових санкцій наразі не готується".

Росія з 7 серпня на рік обмежила імпорт деяких товарів з країн, які ввели проти неї санкції. Із США, держав ЄС, Канади, Австралії та Норвегії заборонено ввозити яловичину, свинину, фрукти, птицю, сири і молочну продукцію, горіхи та інші продукти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram