ГоловнаСвіт

У Росії знищують музей історії політичних репресій "Перм-36"

Меморіал - єдиний у Росії музей ГУЛАГу під відкритим небом

У Росії знищують музей історії політичних репресій "Перм-36"
Пермский край, Пермь-36, ГУЛАГ, музей-лагерь
Фото: nnm.me

У Пермі (Росія) почали демонтаж конструкцій меморіалу історії політичних репресій - єдиного у РФ музею ГУЛАГу під відкритим небом.

Про це повідомила виконавчий директор музею політичних репресій Тетяна Курсіна, передає 16 липня "Радіо Свобода".

"На території музею опечатано приміщення, де, в тому числі, знаходиться майно автономної некомерційної організації. Крім цього, робочі знищують бензопилою величезні конструкції пам'ятника - автентичні дерев'яні конструкції і металеві ворота зони", - повідомляє "Комсомольская правда".

За словами Тетяни Курсіної, невідомо, хто наказав фізично знищувати музей, але ніхто не порадився з фахівцями - можна чи ні розпилювати цінні конструкції, які волонтери та співробітники музею тривалий час по крихтах збирали в усій окрузі, щоб повною мірою відтворити обстановку ГУЛАГу.

"Перм-36" - неофіційна назва радянської виправно-трудової колонії суворого режиму для засуджених за "особливо небезпечні державні злочини" у селищі Кучино Чусовського району Пермської області, яку тепер перетворено на музей - Меморіальний музей історії політичних репресій "Перм-36". У колонії утримували засуджених за звинуваченням в "антирадянській агітації та пропаганді" дисидентів: Володимира Буковського, Сергія Ковальова, Юрія Орлова, Леоніда Бородіна, Валерія Марченка (загинув в ув'язненні), Натана Щаранського, Гліба Якуніна, Михайла Кукобаку, Левка Лук'яненка, Баліса Гаяускаса, Василя Стуса (загинув в ув'язненні) та інших. у 1980 році в колонії відкрили дільницю особливого режиму для рецидивістів у колишньому будинку лісопереробного цеху. Їх утримували в закритих камерах.

У 1985 році в карцері колонії за нез'ясованих обставин помер Василь Стус. Табірні наглядачі знищили рукопис із 300 неопублікованих віршів поета. Крім Стуса, внаслідок перебування в колонії №36 у тюремних лікарнях померли ще троє політв'язнів членів Української Гельсінкської групи - Олексій Тихий (1984), Юрій Литвин (1984), Валерій Марченко (1984).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram