ГоловнаСвіт

МЗС РФ звинуватило США у викраденні росіянина

Американські спецслужби стверджують, що затримали хакера

МЗС РФ звинуватило США у викраденні росіянина

МЗС РФ назвало вивезення у США росіянина Романа Селезньова, затриманого на Мальдивах, "фактичним викраденням" російського громадянина.

Про це йдеться в коментарі, опублікованому 8 липня на сайті відомства.

Понад те, у міністерстві зазначили, що випадок не поодинокий. "Так, зокрема, сталося з В.А. Бутом (Віктором Бутом - ред.) і К.В. Ярошенком (Костянтином Ярошенко - ред.), яких насильно вивезли у США з третіх країн і засудили за сумнівними звинуваченнями. Причому нас не тільки не інформують про претензії, які пред'являють нашим співвітчизникам, а й, як у ситуації з Р.В. Селезньовим, навіть не повідомляють про їх затримання в консульські установи Росії", - йдеться в заяві.

У Москві також обурилися позицією влади Мальдивів, яка, ігноруючи міжнародно-правові норми, "дозволила спецслужбі іншої держави викрасти російського громадянина і вивезти за межі країни". У відомстві додали, що для повернення Селезньова на батьківщину вживають усіх необхідних заходів.

Романа Селезньова затримали 5 липня в міжнародному аеропорту столиці Мальдивів - Малі. Того самого дня американські спецслужби доставили його приватним літаком на острів Гуам, що входить до складу США. У міністерстві нацбезпеки США заявили, що заарештований є російським хакером, відомим під прізвиськом Track2. Його звинувачують у зломі системи продажів низки американських ресторанів і розважальних закладів, включно з найбільшим на території країни приватним зоопарком у місті Фенікс. Окрім того, Селезньова підозрюють у тому, що він встановив у них шкідливе ПЗ, яке перехоплювало дані банківських карток. Також йому пред'явлено звинувачення в підтримці міжнародних сервісів, на яких шахраї продавали вкрадені онлайн-дані.

Заочне звинувачення в шахрайстві і хакерстві Селезньову пред'явили у штаті Вашингтон ще 2011 року. Крім того, в Неваді його звинувачують в участі в організованому злочинному угрупованні. За сукупністю звинувачень йому можуть загрожувати десятки років позбавлення волі і штраф у розмірі до $3 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram