ГоловнаСвіт

У Німеччині заарештовано ймовірного подвійного агента, який шпигував на користь США

За попередніми даними, він украв 218 конфіденційних документів

У Німеччині заарештовано ймовірного подвійного агента, який шпигував на користь США
архив
Фото: Макс Левин

Німецька влада заарештувала німця, співробітника Федеральної розвідувальної служби Німеччини, за підозрою в шпигунстві на користь США.

Про це 4 липня повідомляє агентство Рейтер із посиланням на заяву двох німецьких політиків.

Згідно із заявою офісу Федеральної прокуратури Німеччини, 31-річного чоловіка заарештували за підозрою в іноземному шпигунстві, проте деталей не уточнюють.

Як зазначає Рейтер, арешт подвійного агента може сприяти зростанню напруження у відносинах між Вашингтоном і Берліном, які торік постраждали після того, як з'ясувалося, що Агентство національної безпеки (АНБ) США здійснює масове стеження за громадянами Німеччини, зокрема прослуховує мобільний телефон канцлера Ангели Меркель.

За словами співрозмовників агентства, заарештований німець зізнався в передачі американському контакту інформації про особливий парламентський комітет ФРН, створений для розслідування даних, розкритих колишнім співробітником американських спецслужб Едвардом Сноуденом.

Обидва співрозмовника Рейтер є членами комітету парламентського контролю у складі дев'яти осіб, чиї зустрічі є конфіденційними і які наглядають за німецькою розвідкою.

Парламентський комітет, який розслідує справу АНБ, також періодично проводить конфіденційні зустрічі, зазначили німецькі політики.

"Це була людина, яка не мала прямого контакту зі слідчим комітетом. Він не був високопосадовим агентом", - сказав один з політиків на умовах анонімності. Він також зазначив, що підозрюваний запропонував свої послуги американській владі добровільно.

Посольство США в Берліні від коментарів відмовилося.

Згідно з попереднім варіантом статті німецького таблоїду Bild, яку опублікують у суботу, заарештований протягом двох років працював як подвійний агент і вкрав 218 конфіденційних документів. За даними видання, згодом він продав усі ці документи, зокрема й ті три, що пов'язані з роботою комітету Бундестагу, за €25 тис.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram